пʼятницю, 11 березня 2016 р.

Полум'я серця

У березні цього року виповнюється 95 років з дня народження Григорія Кириловича Настасьєва – одного з самих відомих і шанованих олександрійців. Г. К. Настасьєв народився в 1921 році на станції Пантаївка, трудову діяльність почав при відділі шкіл управління Одеської залізниці, був учасником бойових дій Другої світової війни. Все життя Г. К. Настасьєв працював на педагогічній ниві як директор шкіл, вчитель географії та викладач педагогіки. Протягом 26 років Г. К. Настасьєв керував Олександрійською школою-інтернатом. Г. К. Настастьєв – автор 45 книг педагогічної тематики та присвячених подіям Другої світової війни. Він пішов з життя у вересні 2011 року у віці 90 років.


Г. К. Настасьєв має звання кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель України, Почесний громадянин міста Олександрії, але не тільки офіційними званнями вичерпуються його досягнення. У 2004 році Г. К. Настасьєв особисто склав біографічну довідку, де виклав свої заслуги перед Батьківщиною та містом. Проаналізувавши матеріали, які зберігаються в фондах музейного центру, можна зробити наступний висновок:
·                    Г. К. Настасьєв єдиний в місті вчитель зі стажем педагогічної діяльності більше 70 років (з 1937 по 2004 рік, у тому числі 3,5 років на фронті), з них керівником школи був 50 років (з 1938 по 1988 рік).
·                    Перший директор школи в м. Олександрії, який отримав за педагогічну діяльність звання Заслужений вчитель України.
·                    Єдиний в місті директор школи, який крім чотирьох бойових орденів нагороджений вищими нагородами СРСРорденами Леніна і Дружби Народів за відмінну керівну роботу в школах України та за кордоном.
·                    Єдиний в місті вчитель та директор школи, який брав участь у боях за визволення Олександрії від німецько-фашистських загарбників у 1943 році.
·                    Перший в місті директор школи та викладач вищого педагогічного коледжу, який має звання Почесний громадянин міста, надане за участь у визволенні міста та значну роботу по розвитку народної освіти.
·                    Єдиний в місті вчитель та директор школи, який за наукові педагогічні праці нагороджений медаллю Н. К. Крупської – вищою педагогічною медаллю СРСР, а також іншими нагородами.
·                    Перший директор школи міста, який після закінчення Одеського педагогічного інституту та аспірантури отримав звання кандидата педагогічних наук і був відправлений у Польщу, Німеччину, Чехословаччину, Болгарію читати лекції про розвиток педагогічної науки для студентів, педагогів та директорів навчальних закладів.
·                    Єдиний директор школи, який більше 40 років обирався депутатом міської та районної рад.
·                    Єдиний директор школи міста, який протягом 25 років був позаштатним інспектором шкіл Міністерства освіти України.
·                    Перший викладач, який створив у Олександрійському педагогічному коледжі музей видатного педагога В. О. Сухомлинського, протягом семи років був директором цього музею та написав "Путівник по музею В. О. Сухомлинського".
·                    Один з тих педагогів міста, хто був відправлений керувати школами в Німеччину. Був директором шкіл у містах Берлін, Цербст, Росслау.
Для вшанування пам'яті Г. К. Настасьєва в музейному центрі створена виставка, на якій представлені фото, документи, книги визначного педагога.

У статті використані матеріали з фондів Олександрійського міського музейного центру імені А. Худякової.

Немає коментарів:

Дописати коментар