вівторок, 9 серпня 2016 р.

До окупації в Олександрії


Друга Світова війна на території  бувшого Радянського союзу почалася 22 червня 1941 р і дуже швидко дійшла до Олександрії. За ініціативою робітників Олександрії робочий час у цей день було збільшено до 12 годин. Всі, хто міг тримати зброю в руках, записалися в ополчення. Ополченці проходили обов’язкову військову підготовку. Всього на фронтах Другої світової війни билося з ворогами 10 тисяч наших земляків, всього призвано за роки війни 17 тисяч жителів міста. Перший авіа наліт на місто фашисти здійснили вночі 12 липня 1941р, скинувши кілька авіабомб на залізничну станцію. З’явилися жертви серед мирного населення. В приміщенні зернового технікуму було розміщено евакогоспіталь. З 17 липня проводилась евакуація матеріальних цінностей, посилилася мобілізація. На підприємствах міста працювали жінки, діти.
Вже 6 серпня 1941р німецькі фашисти окупували Олександрію, встановивши так званий “ новий порядок”, який передбачав жорстокі репресії. 7 серпня у місті оголошено воєнний стан , утворено структури, на яких трималася влада окупантів: міська управа, поліція, біржа праці.
Нацисти за час окупації знищили більше 2,5 тисяч єврейського населення, розстріляли 320 мирних жителів інших національностей, більше 5,5 тисяч військовополонених було вбито або загинуло в концентраційних таборах. На території міста було 4 концтабори: у Жовтневому мікрорайоні, на території цегельного заводу, по вул. Калініна та в сел. Марто - Іванівка . На місці будинку «Олександріявугілля» стояла тюрма. З Кременчука до Олександрії були пригнані десятки військовополонених. Траплялися випадки жорстоких знущань перед стратою людини. Німецькими варварами було вигнано в фашистське рабство понад 750 молодих городян. На шахті тресту “Бурвугілля” хазяйнував німецький кат Мак. Він по звірячому знущався над робітниками військовополоненими, закатував і кинув у стовбур шахти з водою понад 250 чоловік. За період окупації загинуло близько 10 тисяч чоловік. При відступі з міста у 1943 році фашисти знищили Палац Піонерів, дитячі ясла, педагогічну школу, театр, кінотеатр, електростанцію, водокачку, майстерні, маслобойку, шахту-2, затопили Байдаківський вуглерозріз, знищили водогін, хлібозавод, пограбували районну поліклініку, вивели з ладу всі учбові заклади міста. На залізниці підірвали залізничну станцію та залізничні мости. Спалили і знищили 56 житлових будинків і 35 колгоспних споруд на території району. Знищили і вивезли коней – 15 тис., корів – 20 тис., овець – 26 тис., свиней – 75 тис., курей – 13 тис., пасік – 42 тис. До Німеччини вивезли обладнання електростанцій, гідромеханізації, апаратуру радіовузла, телеграфно-телефонної станції. Всього місту було спричинено матеріальних збитків більше ніж на 200 млн. карбованців. (З акту розслідування фашистських злодіянь в м. Олександрія, 06.03.1944).













Немає коментарів:

Дописати коментар