середу, 1 березня 2017 р.

28 лютого 2017 року в олександрійській центральній бібліотеці імені О.С.Пушкіна відбулися урочистості з нагоди 130-ї річниці від дня відкриття першої в Олександрії громадської бібліотеки. Працівники олександрійського міського музейного центру в якості подарунку презентували невеликий екскурс в минуле міста "Сторінками історії заснування першої Олександрійської громадської бібліотеки".

Усі присутні мали можливість на екрані побачити фото засновників бібліотеки: голови олександрійської земської управи Миколи Івановича Зерваницького, міського голови Івана Тимофійовича Паученка. Також переглянули фото-листівки початку ХХ ст. з видами Казначейської вулиці, олександрійської міської управи у будинку якої довгий час і перебувала Олександрійська громадська бібліотека. Завідуюча краєзнавчим відділом Олександрійського міського музейного центру Ольга Божко представила один із томів енциклопедичного видання 1903 року на якому зберігся відтиск печатки Олександрійської громадської бібліотеки і запросила всіх присутніх відвідати наш музей. Адже одна із нових музейних експозицій присвячена 130-ій річниці від дня урочистого відкриття в Олександрії Олександрійської громадської бібліотеки яке відбулося 11 січня 1887 року (за старим стилем, а за сучасним календарем цей день припав на 24 січня 2017 р.)
В експозиції представленні унікальні експонати Олександрійського міського музейного центру – це книги та періодичні видання кінця ХІХ – початку ХХ століть, копії фото-листівки міської управи, фотографії міського голови Івана Тимофійовича Паученко, копії обкладинок каталогів, та копія витягу із Статуту  з правилами для читачів Громадської бібліотеки. Серед цих експонатів значиме місце займають декілька томів "Енциклопедичного словника Брокгауза і Єфрона" на яких є оригінальний відтиск печатки Олександрійської громадської бібліотеки.

Хотілося б зазначити, що Олександрійська Громадська бібліотека була відкрита набагато раніше ніж у Єлисаветграді, де у 1897 році тільки почалася організаційна робота з метою відкриття Єлисаветградської Громадської бібліотеки за участю колишнього олександрійського нотаріуса Афанасія Федоровича Якубовського (ініціатора заснування Олександрійської Громадської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар