четвер, 5 жовтня 2017 р.

Давнє минуле нашого краю


5 жовтня 2017 року в музейному центрі було проведено тематичне заняття для учнів 6 класу історичного спрямування НВК "Олександрійський  колегіум – спеціалізована школа  "
на тему "Давнє минуле нашого краю". В музейному центрі зберігається колекція унікальних археологічних та палеонтологічних знахідок, зроблених на території нашого краю, вони постійно експонуються в першому корпусі музейного центру. Центральне місце виставки "Археологія нашого краю" займає діорама, що зображує побут первісних людей в період середнього палеоліту. Найдавніші знаряддя праці, знайдені на території Олександрійщині, зроблені 100 тисяч років тому, це рубило з діориту та вироби з кремнію: нуклеуси, скребла, відщепи, ножевидні пластини. До періодів мезоліту та неоліту відносяться молотки з пісковику, наконечники стріл та списів з кремнію, кістяна проколка. Багатою є колекція знахідок трипільської культури: кераміка, рогові мотики, вироби з кремнію. На території міста у 1970-х роках було розкопано багато курганів епохи бронзи, навіть Братська могила на вулиці Братській є курганом ямної культури доби бронзи. Фото розкопок та археологічні знахідки з бронзи, каменю та кераміки представлені на виставці. Унікальним експонатом є форма для лиття, знайдена в селі Протопопівці – це єдина знахідка подібної форми в Україні. Доба заліза представлена скіфськими знахідками та керамікою, привезеною на цю територією з грецьких міст на чорноморському узбережжі. Цікавою є колекція сільськогосподарського знаряддя загадкової черняхівської культури, знайдена на території села Запоріжжя Олександрійського району. На території міста Олександрії було знайдено горщик цієї культури у бездоганному стані збереження. Також добре представлена археологічними знахідками ранньослов’янська доба і доба Київської Русі: це гончарні вироби, знаряддя праці, прикраси.
Основа археологічної колекції музейного центру була закладена геологом-дослідником Дмитром Бернадським, який очолював секцію археології Олександрійської організації Товариства охорони пам’ятників історії та культури та був одним із засновників Олександрійського краєзнавчого музею. Дмитро Бернадський постійно керував розкопками археологічних об’єктів на території Олександрії та Олександрійського району. Зроблені ним археологічні знахідки, фото та звіти розкопок були передані в фонди краєзнавчого музею, з них було створено відділ археології в залі природи. Відділ палеонтології в залі природи з'явився в 1985 році після того, як при будівництві каналу Дніпро-Інгулець біля села Костянтинівки були знайдені останки мамонтів. Дмитро Бернадський особисто організував експертизу останків фахівцями, після чого викопні рештки були передані краєзнавчому музею. Незабаром палеонтологічна колекція поповнилася останками носорогів, бізонів, скам'янілими деревами, знайденими в прошарках ґрунту на олександрійських буровугільних розрізах.
Екскурсанти з великою увагою прослухали розповідь про давнє минуле Олександрійщини та оглянули експонати. Екскурсія надала дітям змогу отримати наочне уявлення про побут первісних людей, види діяльності, умови їх життя та оточуюче середовище, а також прослідкувати генезис людства на прикладі однієї конкретно взятої території.


Немає коментарів:

Дописати коментар