середу, 11 жовтня 2017 р.

                                              "Славні наші козаченьки"

11 жовтня 2017 року в Олександрійському міському музейному центрі ім..А.Ф.Худякової відкрилась виставка "Славні наші козаченьки", присвячена Дню українського козацтва, який традиційно святкується в нашій державі 14 жовтня. Головна увага даної виставки присвячена Гетьманам України, які розміщені в хронологічній послідовності свого правління – від Дмитра Вишневецького – першого історичного гетьмана запорізьких козаків, до Кирила Розумовського, який в 1764 році під тиском Катерини ІІ зрікся з гетьманства і через рік Гетьманщину реформовано в Малоросійську губернію. Хронологічно виставка охоплює період сер. ХVІ –  II пол. ХVІІІ ст.
Якщо звернутися до витоків історії, то наші славні лицарі - козаки ще з ХV ст. існували на теренах українського "Дикого поля", в районі середніх течій Дніпра та Дону. У пошуках волі українські козаки просувалися все нижче Дніпром і його південними притоками аж за невеликі прикордонні застави Канова та Черкас. На цих щедрих, але й небезпечних землях вони організовували уходи, тобто мисливські та рибальські виправи, а також займалися випасанням худоби та коней. Власне під час цих тривалих сезонних виправ углиб степу в них з'являються перші елементи організації. Вирушаючи у «Дике поле», вони обирали своїми ватажками, або, як їх іще називали, отаманами, найбільш досвідчених, сміливих і винахідливих, а щоб краще оборонятися від татар та взаємодіяти на ловах і в рибальстві, групувалися у тісно об'єднані загони — ватаги. Згодом у степу засновувалися укріплені табори з невеликими цілорічними військовими залогами, а для багатьох козакування перетворювалося на постійне заняття. Основним заняттям козаків була військова справа: охорона та патрулювання торгових шляхів, морські рейди на чайках проти турецького флоту в Криму та Чорному морі, захист українських земель від татарських "полювань на рабів", участь у військових кампаніях сусідніх володарів та захист кордонів сусідніх держав. У постійній боротьбі з ворогами запорізьке козацтво створило самобутнє військове мистецтво, ставши на рівень кращих європейських армій. У ХVІІ ст. козаки були організовані у дві воєнні формації – Військо Запорізьке та Донське військо, які на початку ХVІІІ ст. були інкорпоровані до складу Російської монархії. Остання поступово ліквідувала козацькі автономії шляхом залучення козацької верхівки до дворянського стану, нищення козацьких самостійницьких осередків, зросійщення козацтва.
На виставці також представлені символи козацької влади та речі традиційного військового побуту: булава, сагайдак, козацькі прапори, рушники, шабля. Булава була символом гетьман­ської влади. Коли запорожці обирали гетьмана, то йому вручалася булава; якщо його скидали, то відбирали й булаву. Гетьман мав складати булаву навіть під час ради, коли порушували питання про вибори, щоб не було тиску колишнього ватажка на козаків‑виборців. Так само чинилося і з іншими клейнодами, й це відрізняло демократичну Січ від більшості інших європейських країн, не кажучи про азіатські, де монарх отримував символ влади один раз на все життя. Якщо говорити про козацькі прапори, то можна сміло стверджувати, що український прапор найбільше модифікувався за часів Запорозького козацтва. На той час єдиного прапора для всієї України не існувало. Корогви були різнобарвні із зображенням святих, зірок, хрестів, сонця, місяців, гетьманських або місцевих гербів. У прапорах, які збереглися в описах з часів визвольної війни Богдана Хмельницького, вживалися такі кольори: червоний і малиновий. Вони вважалися традиційними кольорами, які використовувалися козаками. Також серед показаних експонатів є макет традиційної козацької шаблі. В Україні вже не перше століття шабля є одним з найважливіших символів козацтва, традицій, пов’язаних з національними визвольними та державотворчими процесами. Шабля завжди посідала визначне місце у свідомості українців, асоціюючись у першу чергу з козаком – захисником Вітчизни.
Тому знайомство з даною експозицією та перегляд традиційних речей побуту, символів влади козаків перенесе відвідувачів у ту славну епоху лицарства і відваги, змусить відчути міць і славу українського козацтва та захопить своєю величчю.
Запрошуємо відвідати виставку!




Немає коментарів:

Дописати коментар