четвер, 26 вересня 2019 р.


Тематична екскурсія
«Від козацьких хуторів до сучасного міста Олександрії»

26 вересня в краєзнавчому відділі Олександрійського міського музейного центру імені Антоніни Федорівни Худякової відбулася тематична екскурсія для учнів 6 класу НВК «Олександрійський колегіум». Учні детально ознайомилися з історією міста Олександрії від часів заснування козацьких хуторів козаків Миргородського полку Кременчуцької сотні (30-40 р. р. ХVІІІ ст.), у числі яких був хутір Григорія Усика з братами Сидором, Пилипом, Грицьком. На період 1746 року, як відомо за архівними документами, на території сучасного міста Олександрії вже було сільце «Усиківка».
У роки Нової Сербії (1752-1764 р. р.) Усиківка була переформована у військове укріплення і перейменована на «шанець Бечія». Крім нього на території сучасного міста Олександрії був ще один військовий шанець «Слань-Камінь». За часів Катеринославського намісництва (1784 р.) уперше створений Олександрійський повіт і колишній шанець перетворено на повітове місто Олександрійськ, а до кінця того ж року місто іменувалося Олександрія. З 1806 року Олександрія вже увійшла до складу Херсонської губернії.


На основі унікальних експонатів, представлених в експозиціях краєзнавчого відділу, учні дізналися про цікаві події за весь період існування міста Олександрії. Тематичні заняття, екскурсії, краєзнавчі години проведенні у музеї являються прекрасним доповненням до уроків з історії України та історії рідного краю.


Немає коментарів:

Дописати коментар