понеділок, 16 вересня 2019 р.


Наш край в роки Першої світової війни

           Події Першої світової війни стали трагічною, але разом з тим важливою сторінкою європейської та світової історії. Соціально-економічні та геополітичні наслідки Великої війни (так називали Першу світову війну у 1920-1930-х рр.) мали ключовий вплив на подальший хід історії міжнародних відносин та регіональної історії.
            Олександрійський міський музейний центр ім. А.Ф. Худякової  у своєму напрямку просвітницької роботи популяризує краєзнавчу історію, тому продовжує проведення циклу занять, присвячених історії Першої світової війни та нашого краю у вказаний період.

            16 вересня до музейного центру на тематичний урок завітали студенти Олександрійського коледжу культури і мистецтв. Після вступної частини заходу та історичного екскурсу із загальним оглядом подій Першої світової війни, значну увагу було приділено висвітленню краєзнавчої історії – студенти прослухали цікаву інформацію про вплив війни на життя Олександрійського повіту, переглянули презентацію з оглядом унікальних експонатів Олександрійського музейного центру, що стосуються періоду війни, а також ознайомилися з фото наших визначних земляків, які брали участь у війні та нагороджені численними орденами та медалями. Мультимедійна презентація вміщувала унікальні фото матеріали про життя міста Олександрії в роки Першої світової війни, фото споруд снарядного заводу та військових лазаретів повітового значення, які знаходились на території нашого міста.

             Серед унікальних експонатів музейного центру особливе зацікавлення у студентів викликало періодичне видання 1914 року «Известия Александрийского уездного земства» з надрукованим на першій сторінці Маніфестом Миколи ІІ, а також художнє видання «Великая война», яке містить крім інформаційних повідомлень фоторепортаж про події війни, а також репродукції картин на військову тематику.

               Олександрійський повіт в роки Першої світової війни не був театром воєнних дій, проте населення сплачувало військовий податок та виконувало план по мобілізації населення до фронту; промисловість краю теж була переорієнтована на загальні військові потреби.



Немає коментарів:

Дописати коментар