вівторок, 14 серпня 2018 р.




                          РЕГІОНАЛЬНА ІСТОРІЯ
В БІОГРАФІЯХ ОЛЕКСАНДРІЙСКИХ РОДИН

Останнім часом серед науковців, краєзнавців а також пересічних громадян пріоритетним напрямком являється вивчення регіональної історії.
Вивчаючи сучасні потреби і зацікавленість в одержані інформації наших відвідувачів, Олександрійський міський музейний центр імені А. Ф. Худякової ставить за мету висвітлювати загальні історичні події на прикладах сторінок історії рідного краю. Саме у цьому напрямку останнім часом були оформлені експозиції у відділі краєзнавства. Серед них пріоритетною темою являється тема  досліджень: «Регіональна історія в біографіях олександрійських родин». Так виставка присвячена родині Мержанових, певний час, доповнювала експозицію, присвячену історії повітового Олександрійського земства. Особисті документи Миколи Олександровича Мержанова та членів його родини були наглядним прикладом для сучасників, якими були документи державного зразка, міського самоврядування, освіти   кінця ХІХ початку ХХ століть.

Продовженням теми «Історія рідного краю в біографіях родин видатних олександрійців» являється тимчасова виставка, присвячена родині Малошийченків.
Унікальні фото, документи, книги доповнюють сторінки біографії батька відомого олександрійського поета, письменника, мандрівника Леоніда Чернова-Малошийченка – Кіндрата Малошийченка. Особисті документи батька Леоніда – Кіндрата Феодосійовича дають змогу побачити яким до 1917 року було справжнє прізвище їх родини «Малошійченко». До речі, хотілося б зазначити, що прізвище записане не українською мовою, а російською, коли (на основі старого правопису) у російській мові використовували 2 букви: сучасна українська «і» та сучасна російська «и». В церковних документах «виписки з метричної книги», та документах про освіту ім’я батька Леоніда записувалося «Кодрат», а не «Кондрат» (рос. мов.), тобто без букви «н».  Особисті документи кінця ХІХ – початку ХХ ст. нам дають інформацію не тільки про історію родини, краю, а ще являються наглядним прикладом зміни сучасного правопису російської мови на відміну від дореволюційного періоду.
Народився Кодрат Феодосійович Малошійченко 7 березня 1875 року. Навчався він в Олександрійському повітовому училищі, про що свідчить «Свідоцтво про закінчення Олександрійського повітового училища». Видане свідоцтво 6 червня 1893 року в Олександрії  за підписом штатного наглядача олександрійського повітового училища А. Євстафьєва, законовчителя священника Адріана Мишакова та вчителів повітового училища: російської мови – С. Соколова; арифметики і геометрії – Ст. Сичьова; історії та географії – Ф. Іщенко; мистецтва – М. Панова. Завдячуючи цьому документу ми дізнаємось, що у 1893 р. ще існував перший навчальний заклад в Олександрії –  Олександрійське повітове 3-х класне училище (відкрите у 1816 році, а пізніше воно було переформоване в Олександрійське міське 4-х класне училище). Наступна інформація з історії освіти нашого міста, яку ми можемо почерпнути із даного документа – прізвища вчителів,  які на період 90-х років ХІХ ст. працювали у цьому навчальному закладі, а також перелік навчальних дисциплін, які вивчали учні повітового училища. Ще не менш цікавою наглядною інформацією про даний навчальний заклад являється те що на «Свідоцтві» є печатка Олександрійського повітового училища.
Другий документ про освіту Кодрата Малошійченко, представлений на виставці, свідчить про те, що він мав технічну освіту. Саме 19 травня 1897 року закінчив Школу Десятників, яка діяла при Одеському відділенні Імператорського Технічного товариства, де Кодрат Малошійченко навчався 2 роки, закінчивши курс по будівельній справі.
Не менш цікавими являються інші особисті документи та фото родини Малошійченків, представлених на виставці. Крім біографії членів родин унікальні експонати доповнюють історію Олександрійського земства, міського самоврядування та освіти повітового міста Олександрії, Херсонської губернії.


Немає коментарів:

Дописати коментар