понеділок, 26 вересня 2016 р.

Учнівська конференція « Мовчазний крик Бабиного Яру »


26 вересня 2016 року  у Олександрійському музейному центрі відбулась учнівська конференція « Мовчазний крик Бабиного Яру » підготовлена слухачами  секції історичного краєзнавства та членами лабораторії юних дослідників. На конференцію запросили учнів, класних керівників і учителів гуманітарних дисциплін ліцею інформаційних технологій. Учасники конференції проаналізували історіографію теми, подами фактичний матеріал трагічної історії Бабиного Яру. Присутніх вразили відеоролики з теми.   


                         Короткі факти   із історії Бабиного Яру
У літопису глобальної єврейської Катастрофи саме з Бабиним Яром пов'язують початок Голокосту в Європі, хоча насправді хвиля розстрілів котилася до Києва від самого кордону — Львів, Бердичів, Кам'янець-Подільський, Житомир... Якщо в країнах Європи, що були завойовані, на початку Другої світової війни фашисти влаштовували єврейські квартали — гетто — для поступового знищення їхніх жителів, то на радянській території євреїв масово розстрілювали спеціально створені для цього айнзацгрупи. Вбивство безневинних людей тільки за те, що вони належать до тієї чи іншої нації, стало одним з найстрашніших і найкривавіших злочинів нацизму. І вперше радикальний метод «вирішення єврейського питання» був випробуваний у Києві. Чверть жителів міста на момент початку війни становили євреї. За переписом населення 1939 р. у Києві проживало 846,7 тисячі жителів, зокрема українців — 53,2%, євреїв - 25,5%, росіян - 16,5%.
                            Холокост на Олександрійщині
Не обійшла ця масова трагедія і наш край. Нацистська окупація міста Олександрії тривала з 6 серпня 1941 р. до 6 грудня 1943р. Це були страшні, трагічні часи. 19 вересня 1941 р. в місті було розстріляно 463 єврея. А за час окупації було знищено практично все єврейське населення міста. Врятувались одиниці. В акті розслідування фашистських злодіянь в м. Олександрії зазначено:…лише в місті знищили єврейського населення 2 572 чол., яких групами виводили, били кілками з цвяхами, а потім добивали прикладами та пристрілювали, а також закатовували живцем». Євреїв – дітей, старих, жінок – вели колонами до тиру, який знаходився на розі вулиць теперішніх Луначарського і Калініна, біля санстанції, і розстрілювали. Поранених закопували живими. Тут  розстрілювали не тільки євреїв, але й радянських активістів. У 2006 р. за ініціативи єврейської общини нашого міста було встановлено на цьому місті пам`ятний знак – жертвам фашистської окупації.
Краєзнавець, бувший в`язень Бухенвальда Федір Миколайович Плотнір дослідив тему холокоста у Новій Празі і дійшов висновку, що в квітні 1942 р. у Новій Празі було розстріляно 25 євреїв. Разом з своїм товаришем за власні кошти установили обеліск на цьому місті, на горі якого шестикінечна зірка Давида, а нижче табличка з написом «Бабин Яр Нової Праги».
Бабий Яр у Києві  - місце наймасовішого знищення євреїв, але свій бабий яр є в кожному місті, містечку чи селище, де під час Другої світової війни було розстріляно мирне населення.


Немає коментарів:

Дописати коментар