неділю, 25 вересня 2016 р.

Інформаційна година до 75 –річчя трагедії « Зелена Брама »



19 вересня 2016 року на базі музейного центру слухачі секції історичного краєзнавства підготували і провелм інформаційну годину до 75 - річчя вшанування трагічних подій « Зелена Брама ». На захід запросили учнів 11 класів шкіл міста. Учнівська молодь дізналася про трагічні події війни на Кіровоградщині.

       Зелена брама - місцева назва лісового масиву на правобережжі річки Синюха поблизу села Підвисоке Новоархангельського району Кіровоградської області України. Під час Другої світової  війни - місце запеклих боїв в серпні 1941 року.
     Наступ групи армій «Південь» (кінець липня - початок серпня 1941 року) в ході бою під Уманню призвело до оточення в районі Зеленої брами і подальшої загибелі ряду з'єднань 6-й і 12-ї армій Південно-західного фронту і окремих частин Південного фронту Червоної армії.
Слухачі МАН зібрали інформацію про вшанування памяті  загиблих. У 9 селах навколо Зеленої брами знаходиться 14 братських могил. На узліссі Зеленої брами встановлено пам'ятний знак з червоного місцевого граніту, на якому висічено:  «У цих краях 2-7 серпня 1941 вели героїчні бої воїни 6-ї і 12-ї армій під командуванням генералів І. Н. Музиченко та П. Г. Понєдєліна». У селі Підвисоке в місцях розташування штабів армій встановлені меморіальні дошки.

У 1967 році створено народний музей, в якому зібрано великий матеріал про боях в районі Зеленої брами. Підготовлені відеоматеріали оживили картини подій того часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар