неділю, 3 лютого 2019 р.

«Народжена у запалі революційних змін»


    У  січні 2019 року в Україні відзначалися  День Соборності, 100-річчя від дня проголошення у 1919 році Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Це свято було офіційно встановлено у 1999 році.
              У рамках проведення заходів до Дня Соборності України в Олександрійському міському музейному центрі ім. А.Ф.Худякової 17 січня відбувся цикл тематичних занять  для учнів 10 класу Ліцею інформаційних технологій на тему «Народжена у запалі революційних змін».

              В ході заняття учні закріпили інформацію про знаменні події доби  української революції 1917-1921 рр., звертали увагу на роль історичних персоналій, а також дізналися нові цікаві факти та сучасні підходи  трактування та сприйняття визначних дат цього періоду.
               Крім того, десятикласники переглянули мультимедійну презентацію, яка складалась з рідкісних фотоматеріалів та відео фрагментів кінохроніки. Зокрема, розглянули фотокопію документу – IV Універсалу Центральної Ради, також учням було акцентовано увагу на видатних постатях (М.Грушевський, Д.Чижевський), які брали участь у обговоренні цього документу.
             Далі, дотримуючись хронологічного принципу викладення історичних подій, учням було запропоновано до перегляду відеоролик з детальним викладенням історичних фактів про бій під станцією Крути 29 січня 1918 року та патріотичний кліп з присвятою Героям Крут. Цього дня захищати столицю України від переважаючих у декілька разів більшовицьких частин вийшли студенти та добровольці, частина з яких героїчно загинула. В умовах сучасного сприйняття ці події все частіше порівнюють з перебігом подій на Майдані під час Революції Гідності, рушійною силою якої теж стали студенти, які вийшли на боротьбу за демократичні принципи.
               Про знаменну історичну подію 22 січня 1919 року, коли в Києві на Софійській площі було урочисто проголошено Акт Злуки українських земель в єдину Україну, учні теж переглянули архівні відеоматеріали, фото історичного документу Акту Злуки, прослухали його зміст та зупинилися на окремих історичних персоналіях (В.Винниченко, С.Петлюра, Є.Коновалець, Є.Петрушевич).

              Складні події початку ХХ століття своєрідно екстраполюються на реалії українського сьогодення. З кожним роком українці все більше усвідомлюють значення Дня Соборності, адже це не просто історична подія, це – сьогодення, це те, за що треба боротись щодня.

Немає коментарів:

Дописати коментар