понеділок, 11 лютого 2019 р.

Афганістан – біль душі

           15 лютого 2019 року в Україні офіційно буде відзначатись День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-а річниця виведення військ з Республіки Афганістан.
           Війна у Афганістані почалася в 1979 році і тривала майже 10 років. Цей збройний конфлікт на території Республіки Афганістан був спровокований іноземною інтервенцією у внутрішньополітичну кризу країни. Рішення про введення радянських військ  було прийнято в кінці 1979 року.
           Активні бойові дії велися з 1980 до 1985 рр., а виведення радянських частин з Афганістану було розпочато у травні 1988 року, та закінчилося 15 лютого 1989 року.
           Через терни афганської війни пройшло понад 620 тисяч радянських солдат та офіцерів, з них 160 тисяч – українці. Війна забрала життя понад 15 тисяч радянських солдат, серед яких було 3300 наших співвітчизників. Поранення отримали більше 8000 українців, з них 4687 повернулися додому інвалідами. З Кіровоградської області у Афганістан було направлено 3535 солдат; 103 воїни загинуло. В свою чергу Афганістан, за приблизними підрахунками, втратив у тій війні понад мільйон своїх громадян.




           В Олександрійському міському музейному центрі ім. А.Ф.Худякової до вшанування 30-ї річниці виводу обмеженого контингенту радянських військ із Афганістану передбачено проведення циклу заходів та тематичних виставок. Крім постійної експозиції «Війна в Афганістані», з 10 до 17 лютого в музеї буде діяти тимчасова краєзнавча виставка «Військовий шлях олександрійців у Афганістані», а з 14 до 21 лютого до уваги відвідувачів буде представлена тематична виставка «Афганістан живе в моїй душі». На виставках відвідувачі зможуть ознайомитись з особистими документами, фото та речами наших земляків, які загинули, виконуючи інтернаціональний обов’язок, а також розглянути листи, які надсилали воїни з місця бойових дій своїм рідним. Кожне фото, кожен документ – це доля героїв ,історія їх мужніх вчинків, спогади про ту страшну трагедію людства, розповідь про те, що людина робить на війні і що війна робить з людиною.


         Окрім виставок, в музейному центрі заплановано проведення тематичної лекції «Причини  та наслідки подій в Афганістані у 1979 – 1989 рр.» та інформаційної години «Афган не можливо забути» для учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста. На цих заходах учні матимуть змогу поглибити свої знання про історію війни в Афганістані, дізнатися про подвиги наших земляків у цій війні, а також поспілкуватися з учасниками цих подій – ветеранами афганської війни, яких буде запрошено на заходи.
         Афганська війна зламала життя багатьом нашим співвітчизникам, але незважаючи ні на що вони з честю виконали свій обов’язок і залишаються вірними присязі до кінця.
          Заходи Олександрійського міського музейного центру мають на меті привернути увагу мешканців нашого міста не лише до Афганської війни як трагедії, а й до мужності людей, які і сьогодні захищають цілісність і суверенітет нашої держави на сході країни.


Немає коментарів:

Дописати коментар