середу, 13 лютого 2019 р.

Афган неможливо забути

          Будь-яка війна – це катастрофа для людства, адже вона нехтує найбільшою цінністю на Землі – людським життям. Афганська війна, яка тривала майже десять років, залишила невиліковну рану в серцях тих, хто брав участь у бойових діях, хто втратив рідних чи друзів.
         15 лютого 2019 року минає 30 років з часу виведення радянських військ із Афганістану.
          Олександрійський міський музейний центр ім. А.Ф.Худякової продовжує проведення циклу заходів до відзначення цієї річниці, підкреслюючи її історичну та соціальну важливість для громадян України.
          13 лютого у музейному центрі відбулося проведення інформаційної години «Афган неможливо забути» для учнів 11 класів Ліцею інформаційних технологій. На захід також завітали учасники війни в Афганістані та громадські діячі : голова Олександрійської міської громадської організації «Солдати у Афгані» Зверевщиков Євген Володимирович  та голова Олександрійської спілки Захисників Вітчизни Піщанський Олександр Іванович.

            Під час заходу учні прослухали детальну інформацію про передумови та перебіг військових дій у Афганістані, кращому засвоєнню якої сприяв перегляд мультимедійної презентації з архівних фотоматеріалів. Крім того, учні отримали статистичні дані про загальну кількість військовослужбовців Радянських збройних сил у Афганістані, кількість загиблих та тих, що пропали безвісти, а також відповідну інформацію про мобілізованих з Кіровоградської області та Олександрії.
            З особливим захопленням учні слухали розповіді гостей заходу – учасників війни у Афганістані, які поділилися своїми спогадами.

           Так, Зверевщиков Є.В. розповів учням про часи свого перебування у Афганістані, про 51-й гвардійський вертолітний полк, у складі якого був відправлений на війну, та бойових побратимів, з сумом пригадуючи тих, кого немає серед живих. З його розповідей учні дізналися про героїчний подвиг підполковника Піянзіна І.Ф., який врятував життя мирних жителів Кабула, скерувавши свій підбитий вертоліт в сторону від житлових будинків.
            Піщанський О.І. доповнив розповідь свого товариша по службі цікавими відомостями про політичні події напередодні розгортання війни у Афганістані, а також розповів про діяльність громадської організації, яку очолює.

            Учасники війни в Афганістані – гості заходу – закликали учнів не зраджувати пам’ять тих, хто загинув, виконуючи військовий інтернаціональний обов’язок, адже вони діяли так, як веліла їм честь та совість.

              По завершенні заходу учні подякували гостям за емоційні розповіді та виконаний військовий борг, та привітали квітами.

Немає коментарів:

Дописати коментар