четвер, 21 лютого 2019 р.

Пам’ятаємо наших героїв

          20 лютого Україна відзначила День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Саме цього дня у 2014 році загинуло найбільше активістів Євромайдану           Олександрійський міський музейний центр ім. А.Ф.Худякової приєднався до вшанування цієї пам’ятної дати проведенням години-реквієму для учнів 9 та 11 класів Ліцею інформаційних технологій.

           У ході заходу учні прослухали інформацію та переглянули відеозаписи ключових подій перебігу Революції Гідності та її переломних моментів, що перетворили мирні акції протесту на збройні сутички і зрештою призвели до загибелі понад сотні людей. Про перших загиблих на Майдані стало відомо ще 22 січня, ними стали 21-річний вірменин Сергій Нігоян, 25-річний білорус Михайло Жизневський та львів’янин Юрій Вербицький. А 18-20 лютого відбулися найбільш трагічні події на Майдані – це був початок масових розстрілів, жертвами яких стали понад 100 осіб, які увійшли в історію під назвою «Небесна Сотня».
            На  Майдані в ті страшні дні не загинув жоден олександрієць, проте серед Героїв Небесної Сотні все ж є і наш земляк – мешканець Бобринецького району Кіровоградської області Віктор Чміленко. Про активне та насичене життя і героїчний подвиг В.Чміленка учні довідалися під час перегляду мультимедійної презентації.

             У липні 2014 року в Україні наказом Президента було затверджено державну нагороду – Орден Героїв Небесної Сотні, Лицарями якого посмертно стали 4 особи. Учні також довідалися цікаві факти про створення цього Ордену, зокрема, те, як саме його авторами було використано фігуру Архангела Михаіла, що мала глибоке символічне значення для активістів Майдану від самого початку Революції Гідності.

Немає коментарів:

Дописати коментар