четвер, 21 вересня 2017 р.



«Памятаємо! Вшановуємо! Славимо!»
21 вересня 2017 року в Олександрійському міському музейному центрі ім. А.Ф. Худякової була  проведена презентація для учнівської молоді на тему: «Памятаємо! Вшановуємо! Славимо!» присвячена  Дню партизанської слави.
Це свято традиційно відзначається  в Україні 22 вересня указом Президента від 30.10.2001 року. Метою даного заходу було познайомити учнів з боротьбою українського народу в тилу ворога та показати значення й роль руху опору проти нацистських окупантів, виховувати в учнів патріотичні почуття, гуманізм, гордість за історичне минуле нашої держави, любов до України, пошану до подвигу загиблих і тих, хто пережив війну.
Окрім історії боротьби українського руху опору  проти ворога, окрему увагу було звернено на історію нашого краю, а саме на партизансько-підпільницький рух в м. Олександрія та Олександрійському районі в 1942-1943 рр. Учні познайомилися з біографіями відомих земляків-підпільників та партизан, таких як О.Шакало, П.Дацуг, П.Дегтяр, Шахунянц Я.С., Олефіренко М., Куницький В.З., Пазинич М., Савченко М.Г., Діброва І.Д. та ін. Учні дізналися , що під час тимчасової німецької окупації 1941-1943 рр. в м. Олександрії на районі діяли 5 підпльних груп: група П.Маркова, група під керівництвом Л. Сидоренка, Я. Яковенка, група Я. Шахунянца та група Гужелі Х. та Бобошка В. Підпільники випускали листівки про звірства окупантів, вели агітаційну роботу серед населення, здійснювали диверсії. Щоб краще зрозуміти історію м. Олександрії періоду радянсько-німецької війни, учням було запропоновано перегляд фотоматеріалів та документів, що зберігаються у фондах музейного центру. Велику увагу було зосереджено на партизанському русі в нашому регіоні, а саме на утворенні та діяльності партизанського з’єднання імені Ворошилова, яким командував Діброва І.Д. Діти познайомилися з особливостями діяльності партизанського з’єднання та опрацювали біографію І.Д.Діброви, що є почесним громадянином м.Олександрії з 1967 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар