пʼятницю, 29 вересня 2017 р.

                               Діти – герої Другої світової війни
28 вересня 2017 р. в Олександрійському міському музейному центрі ім. А.Ф. Худякової пройшло тематичне заняття для учнів 7 класу ЛІТ  «Діти – герої Другої світової війни». На занятті діти познайомилися з історією м. Олександрії в період нациської  окупації 1941-1943 рр. та біографією наших земляків-підлітків, які брали участь у підпільно-диверсійних групах та чинили опір німецькому насиллю: Олександр Шакало, Михайло Олефіренко, Боря Білий, Марія Микизіль та ін.

У страшні роки німецько-радянської  війни 1941-1945 рр. разом з дорослими взялися за зброю й діти, щоб захистити Батьківщину від ненависного ворога. Хлопчики та дівчатка йшли на фронт у військові частини, ставали синами і доньками полків. Вони були розвідниками і зв’язківцями, сестрами милосердя і підривниками. За покликом юних сердець ставали підпільниками та партизанами, щоб помститися за смерть своїх родин.  Вони гинули в боях, їх катували гітлерівці, але юні герої не здавалися. В фондах нашого музейного центру зберігаються спогади матері та сестри О.Шакала, який навчався в школі №3 і тут познайомився в М.Олефіренком, з яким не розлучався до самої смерті: разом були арештовані та розстріляні. О.Шакало виконував багато відповідальних завдань: він доклав багато зусиль для того, щоб разом з іншими товаришами збирати радіоприймач для прослуховування радіопередач Радінформбюро; переписував і розмножував листівки, розклеював їх по місту. Постійно свіжі повідомлення радінформбюро наклеював на будівлі міської поліції, міській управі, німецькій комендатурі. Такою ж підпільницькою діяльністю займався і його товариш Михайло Олефіренко, який належав до підпільної групи Маркова П.І. Почуття патріотизму і громадського обов’язку перед народом покликало М.Олефіренка до активних дій проти окупантів, проте обидва герої були висліджені нацистами і розстріляні в Кіровоградській в’язниці.
Також учні дізналися про дітей-героїв Другої світової війни з Олександрійського району, а саме про підпільну діяльність Марії Микизіль та маленького підпільника Борю Білого, які не жаліючи свого життя боролися до останнього з ворогом. Вони також були розстріляні в 1943 р.

Отже, на тематичному заході учні дізналися про історію окупованого м.Олександрія, про трагічні події радянсько-німецької війни 1941-1945 рр. та перейнялися подвигом дітей-патріотів, що віддали своє життя за любов до Вітчизни. 



Немає коментарів:

Дописати коментар