вівторок, 12 вересня 2017 р.

                 Історія краю  через призму документів
12 вересня 2017 року в Олександрійському міському музейному центрі відбулося тематичне заняття  «Перша світова війна 1914-1918 рр. Наш край в роки війни » для студентів першого курсу різних факультетів Олександрійського вищого  училища культури.
 
В ході заняття слухачам  був поданий фактичний матеріал з історії Першої світової війни, визначено хронологічні рамки, причини та мету воюючих сторін, привід до початку бойових дій, утворення військово-політичних блоків, а також наслідки воєнних дій в геополітичному та соціально-економічному загальноєвропейському плані.
Велику увагу було зосереджено на  історії України в період Першої світової війни, адже в 1914-1918 рр. українські землі стали  об'єктом територіальних домагань з боку воюючих блоків - Троїстого союзу (Австро-Угорська імперія) й Антанти (в особі Росії), і українці вимушені були брати участь у братовбивчому протистоянні. Окремо учням було пояснено наслідки цього збройного конфлікту, та продемонстровано фотографії поч. ХХ ст. з різних фронтів Першої світової війни.
Особливе значення для нас має історія м. Олександрії під час Першої світової війни, тому студенти познайомилися з історичним краєзнавством та з’ясували, що відбувалося в нашому регіоні під час війни. Тема «Олександрія і наш край в роки І Світової війни (1914-1919)» нажаль мало досліджена. А якщо сказати правдиво, то вона зовсім не досліджена і чекає свого подальшого вивчення. У фондах Олександрійського міського музейного центру є декілька унікальних експонатів 1914 -1917 років. Перш за все це художнє видання «Великая война в образах и картинах», яке в 1915 році було видане у Москві, також у фондах музею є підбірка місцевої газети,яку видавала земська управа, «Известия Александрийского уездного земства». В одному із номерів  цієї газети була подана інформація до відома родин нижніх чинів, призваних на дійсну військову службу по мобілізації. Ця інформація повністю розкриває весь перелік пільг, які надавалися родинам військових, які були призвані на фронт.
Ще одним унікальним експонатом музейного центру є журнал сесії Олександрійського повітового зібрання за 1917 рік. У числі докладів управи є декілька документів, які стосуються періоду Першої світової війни, і дають нам інформацію про те, що в Олександрії в цей час діяло два військових шпиталя на 50 і 100 ліжок, а також снарядний завод по обточці мін, яке приймало замовлення з Кременчука та Києва.
Студенти познайомилися з інформацією про учасників бойових дій на фронтах Першої світової війни, з документами, які зберігаються у фондах музейного центру та дають нам коротку інформацію про цих осіб.

    На даному заході активно обговорювалося та висловлювалися різні точки зору з приводу подій Першої світової війни як глобального збройного конфлікту поч. ХХ ст., що змінила всю систему міжнародних відносин у світі.


Немає коментарів:

Дописати коментар