вівторок, 19 вересня 2017 р.

Подвигом прославлені



22 вересня Україна відзначає День партизанської слави – свято на честь тих, хто в тилу боровся з ворогом і наближував Перемогу. З цієї нагоди в Олександрійському міському музейному центрі відкрито виставку з фондів музейного центру "Подвигом прославлені", на якій представлені матеріали про партизанське з'єднання імені Ворошилова, яке діяло на Олександрійщині.

17 січня 1943 року група партизан з десяти чоловік під керівництвом Іллі Діброви висадилася в районі Чорного лісу на території Знам'янського району. В результаті активних дій склад групи швидко розширився за рахунок місцевого населення та визволених військовополонених, і вона стала з'єднанням імені Ворошилова, яке складалося з 7 загонів із загальною чисельністю 1772 чоловік. Партизани діяли в Чорному, Чутнянському,  Яничарському, Мотронинському лісах, там готувалися одиниці для боротьби з ворогом. Завданням партизан було знищення німецьких штабів, гарнізонів, поліцейських дільниць, пошкодження телефонного зв’язку між Кіровоградом і Кременчуком, руйнування залізничних колій біля Знам’янки, пуск ворожих ешелонів під укіс. За голову Іллі Діброви було оголошено нагороду в 500 тис. марок. Партизанське з’єднання діяло до 26 листопада 1943 р. В результаті проведених в тилу ворога бойових операцій з’єднання за період з 17 січня 1943 по 26 листопада 1943 року вбито й поранено 4422 німецьких солдата та офіцера, пущено під укіс 16 військових ешелонів, виведено зі строю 87 паровозів, знищено 326 вагонів, цистерн та платформ, підірвано 11 шосейних мостів, знищено 1 літак, 2 танки, 4 бронемашини, 18 мотоциклів, 605 автомашин, 16 кулеметів,  5 мінометів, 4 комбайна, 5 тракторів, 674 підводи з боєприпасами та іншим військовим майном. Розгромлено 5 гарнізонів ворога, 7 штабів, 1 залізнична станція, 3 залізничних блокпоста. Ще до приходу частин радянської армії з’єднанням було звільнено від німецьких окупантів 14 населених пунктів області.
Успіх діяльності партизан Олександрійщини безпосередньо пов'язаний з талановитим керівництвом та професіоналізмом керівника з'єднання Іллі Діброви.
Ілля Данилович Діброва (9 серпня 1891 – 14 жовтня 1944) народився в селі Захарівці Олександрійського повіту Херсонської губернії. З 14 років працював у економіях Олександійського та Єлисаветградського повітів, потім шахтарем у Кривому Розі. У 1910 році був заарештований та засуджений на 20 років тюремного режиму, покарання відбував у Челябінську. В 1917 році повернувся на Олександрійщину та очолив Олександрійський районний революційний комітет і Раду робітничих, солдатських і селянських депутатів. У 1918 році організував партизанський загін, який діяв на території повіту, допомагаючи встановлювати радянську владу. У 1920 році був призначений головою Олександрійського ЧК по боротьбі з контрреволюцією. З середини 1920-х років працював директором Косівського млина, потім директором комбінату в Олександрії. Ілля Діброва відносився до людей, які прагнули до позитивних перетворень і щиро вірили в проголошені гасла, навіть не підозрюючи масштабів їх фальшивості. Після початку Радянсько-німецької війни Ілля Діброва звернувся до Українського центрального штабу партизанського руху з проханням направити його в Кіровоградську область для організації боротьби в тилу ворога. 17 січня 1943 року його разом з дев'ятьма товаришами було десантовано в районі Чорного лісу. Після визволення Олександрії Ілля Діброва був призначений військовим комендантом міста, а влітку 1944 року його з групою чисельністю 21 чоловік за власним проханням було десантовано на території Чехословаччини для надання допомоги в боротьбі з нацистами. Через два місяці партизанський загін Діброви зріс до 1250 чоловік і був переоформлений у бригаду. Ілля Діброва загинув14 жовтня 1944 року біля села Бошаце в районі Старої Тури, Західна Словаччина, і був похований там же в лісі. У травні 1945 року його тіло було перевезено до Олександрії і перезахоронено  спершу в дитячому парку, а в 1960 році на Братській могилі. Ілля Діброва нагороджений орденами Леніна, Червоного Прапора, Богдана Хмельницького, двома орденами Вітчизняної війни І ступеня, медаллю «Партизан Вітчизняної війни» І ступеня. Президент Чехословаччини нагородив Іллю Діброву найвищою нагородою — Орденом «Воїнський хрест» та присвоїв звання генерала Чехословацької народної армії. Ілля Діброва – Почесний громадянин Олександрії, його ім'ям названа вулиця в місті та село в районі.


Немає коментарів:

Дописати коментар