понеділок, 13 серпня 2018 р.

    «Суспільний контекст життя та педагогічної діяльності О.В.Жарій».


 В Олександрійському міському музейному центрі ім. А.Ф.Худякової  у період літніх канікул активно проходили заняття  школи юних екскурсоводів.  За цей час вихованці школи взяли участь у написанні наукового дослідження, присвяченого висвітленню життєвого шляху та громадської діяльності Почесного громадянина м. Олександрії, Відмінника народної освіти України Олександри Василівни Жарій. Учнями було опрацьовано матеріали фондів Олександрійського міського музейного центру та виставкові матеріали експозицій. Крім того, слухачі  школи екскурсоводів разом з працівниками музейного центру відвідали доньку О.В.Жарій – Нінель Никифорівну, яка розповіла про основні віхи життя своєї матері та ознайомила учнів з фотоматеріалами та нагородами О.В.Жарій зі свого приватного архіву. З  метою популяризувати серед підростаючого покоління біографій визначних олександрійців, на основі досліджених матеріалів та опрацьованих джерел було виконано наукову роботу на тему «Суспільний контекст життя та педагогічної діяльності О.В.Жарій».

      Постать О.В.Жарій посіла гідне місце у списку видатних діячів                 м. Олександрія. Педагог за освітою і за покликанням, О.В.Жарій з 1936 по 1950 роки працювала директором Олександрійського педагогічного училища, а потім ще тривалий час  на освітянській ниві, передавала свої знання та невичерпний досвід молоді. Будучи на пенсії, О.В.Жарій трудилася  в народному краєзнавчому музеї з дня його заснування, завідувала історичною залою, займала посаду заступника директора музею. За роки роботи в музеї О.В.Жарій внесла значний вклад у збиранні матеріалів з історії краю, поширенні знань з краєзнавства серед мешканців міста. Одночасно з педагогічною та громадською діяльністю О.В.Жарій активно проводила лекторську роботу, була кращим лектором міської організації товариства «Знання».
       За багаторічну працю на педагогічній ниві та значні заслуги у громадському та культурному житті міста у 1994 році Олександрі Василівні Жарій було присвоєне звання Почесний громадянин міста Олександрія.
      Життєвий шлях О.В.Жарій був великий і світлий. Свідченням цьому є повага і пам’ять про неї у серцях її учнів та вихованців, серед яких є багато кандидатів наук, військових та ін.
      У квітні 2018 року виповнилося 110 років від дня народження цієї дивовижної жінки. Все своє життя О.В.Жарій присвятила благородній меті – вихованню підростаючого покоління; вогонь своєї полум’яної душі віддавала вона людям.






Немає коментарів:

Дописати коментар