понеділок, 2 вересня 2019 р.

Моя Україна: велика і мала Батьківщина



Україна панує в серці кожного з нас. Це наша Батьківщина, наше героїчне минуле та перспективне майбутнє. Ми любимо і шануємо свою країну, плекаємо її мову, підтримуємо традиції, зберігаємо свою національну ідентичність. Кожне місто і село, кожна мала Батьківщина – це часточка великої соборної України. Через любов до своєї батьківщини Олександрії, вивчення її історії та культури, ми пізнаємо та вшановуємо нашу державу Україну.
У сучасний період змін, переосмислення та очищення минулого від спотворення в науковій думці переважає тяжіння до мікроісторії – дослідження історії країни через дослідження окремих особистостей та населених пунктів. Це дає змогу уникнути ідеологічних нашарувань та оперувати конкретними фактами. Оскільки Олександрійський міський музейний центрі імені Худякової А. Ф. є закладом краєзнавчого направлення, такий науковий підхід є ідеальним для роботи з підростаючим поколінням.






2 вересня 2019 року в Олександрійському міському музейному центрі імені Худякової А. Ф. було проведено історично-краєзнавчий перший урок на тему "Моя Україна: велика і мала Батьківщина" для учнів 8 класу ЗНЗ №9. Протягом уроку учні були ознайомлені, як події місцевого значення створювали історію всієї України та як вони ілюструють історичні процеси, що проходили в державі. Хоча офіційно перше поселення на місці сучасної Олександрії було засноване в 1746 році, люди проживали у цій місцевості з давніх давен. За часів Київської Русі тут стояли табори кочовиків, які мали тісні зв’язки зі слов'янами Руси-України. У добу козацтва ця місцевість була частиною Дикого Поля,  де козаки будували свої зимівники. Наша земля зазнала турецької навали та була свідком звитяги лицарів-козаків. Поселення Усиківка, яке стало містом Олександрією, з'явилося за часів Гетьманщини, це були об’єднані хутори реєстрових козаків Миргородського полку. Технічний прогрес ХІХ століття зумовив розвиток Олександрії як міста, становленню інфраструктури, промисловості, транспортної системи. Трагічні події ХХ століття не оминули Олександрію: у Першу світову війну жителі міста були мобілізовані на фронт, а в самому місті перебували запасні полки та шпиталі. Під час боротьби за незалежність у 1917-1921 роках влада в місті належала українським державним структурам, більшовикам, отаману Григор'єву, у навколишніх селах Олександрійського повіту діяли націоналістичні загони. Олександрія зазнала всіх репресій радянської каральної машини: Голодомори, репресії, геноцид нації. У Другу світову війну місто 16 місяців було окуповане нацистською Німеччиною, а на фронтах воювало більше 10 тисяч наших земляків, більше половини з них загинуло. З 1991 року повстав новий, сучасний етап історії Олександрії – у вільній, соборній, незалежній Україні, країні наших предків, яку ми будуємо для нащадків. Олександрія – батьківщина багатьох особистостей, які прославили Україну по всьому світу: це і філософ Дмитро Чижевський, і льотчик-космонавт Леонід Попов, і вчений-ракетобудівник Микола Герасюта, і багато інших.
Протягом уроку учні мали змогу ознайомитися з представленими у відділі краєзнавства експонатами, які дають наочне уявлення про минувшину. Старовинні ікони, книги, побутові речі, так само як оригінали фото та документів, дають змогу відчути реальність історії, її уособлення в матеріальній культурі українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар