четвер, 26 вересня 2019 р.

Екскурсія для XXVII Всеукраїнської щорічної конференції 



26 вересня 2019 року Олександрійський міський музейний центр імені Худякової А. Ф. приймав XXVII Всеукраїнську щорічну конференцію ВГУ. Для групи учасників конференції було проведено екскурсію по залам краєзнавства і природи у І корпусі музейного центру. Під час екскурсії учасникам конференції було розказано історію закладу, яка бере витоки з історії краєзнавчого музею і музею Миру. Музейний центр було утворено шляхом злиття двох музеїв у 2015 році, після чого в закладі було проведено капітальний ремонт, який надав музейному центру сучасного вигляду. Далі екскурсанти були ознайомлені з історією краю та виставками у залі краєзнавства. Найдавнішим експонатом, що стосується історії Олександрії як міста, є цинкова пластина з фундаменту Свято-Миколаївської церкви 1799 року. Духовне життя міста представлено рідкісними і цінними предметами з фондів музею: церковними книгами, іконами, речами священнослужителів. Повсякденне життя міста представлені побутовими речами, серед яких одяг, посуд, меблі, що були у вжитку олександрійці у ХІХ столітті. Багатий документальний та фото матеріал представляє історію міста та закладів, що існували в Олександрії у ХІХ та на початку ХХ століть. Велике зацікавлення екскурсантів викликали архітектурні об’єкти, які є візитною карткою нашого міста: театр, будинок земської управи, будинок Піщевича. Бурхливі події ХХ століття знайшли свій відбиток в історії Олександрії, і екскурсанти мали змогу ознайомитися з унікальними експонатами періоду Першої світової війни, Української Революції, Другої світової війни, які були вироблені в Олександрії. Гордістю фондів музейного центру є Універсал отамана Григор'єва 1919 року, у якому отаман піднімав українців на боротьбу з більшовиками. Олександрія – батьківщина багатьох відомих особистостей: філософа зі світовим ім'ям Дмитра Чижевського, космонавта Леоніда Попова, засновника радянського ракетобудування Миколи Герасюти та багатьох інших науковців, педагогів, лікарів. Інформація про них представлена на оглядових стендах музейного центру. Космічні речі Леоніда Попова, представлені в експозиції, є унікальними, оскільки були зроблені індивідуально для космонавта і є гордістю Музейного фонду України. Порівняти минувшину Олександрії з її сучасністю можна за допомогою виставки "Сучасна Олександрія", на якій представлені інформаційні матеріали про сучасність нашого міста.
Гордістю  музейного центру є зал природи – другий подібний зал в області, оскільки лише в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї є відділ природи. У залі природи представлені унікальні археологічні і палеонтологічні знахідки, зроблені на території Олександрійського району, а також найдавніші живі організми Землі. Сучасна жива природа Олександрійщини представлена діорамами з зимовими і літніми сценами, чучелами тварин, гербаріями тощо. Нежива природа також представлена в музейному центрі, тут можна ознайомитися з колекцією корисних копалин та багатством надер Олександрійщини.
За час екскурсії відвідувачі XXVII Всеукраїнської щорічної конференції ВГУ отримали інформативні та наочні знання про Олександрію, її історію і сучасність, давню і сучасну природу, славу нашого міста. Відвідини музейного центру залишили у екскурсантів приємні враження та бажання повернутися до нашого міста.





Немає коментарів:

Дописати коментар