середу, 6 березня 2019 р.

Свято весни, любові та краси

           8 Березня у світі відзначається Міжнародний жіночий день, який історично з’явився як день боротьби жінок за рівність своїх прав та емансипацію, а згодом, втративши своє політичне забарвлення, перетворився на свято жіночності та весни.
            Саме 8 березня 1857 року у Нью-Йорку відбулася маніфестація жінок-робітниць швейних та взуттєвих фабрик, які вимагали покращення умов праці та рівних прав з чоловіками. А міжнародного статусу день боротьби жінок за свої права набув у 1910 році.
           Напередодні свята в Олександрійському міському музейному центрі ім. А.Ф.Худякової відбулося проведення інформаційної години «Свято весни, любові та краси», на яку завітали учні 7 класу ЗНЗ № 9.

            Спочатку учні уважно прослухали цікаву інформацію про традиції відзначення жіночого дня у давніх римлян та слов’ян, та ознайомилися з  історією самого свята 8 Березня. Окремо було наголошено на роль української жінки, образ якої став уособленням материнства, краси рідної Батьківщини та хранительки сімейного затишку. Споконвіку українську жінку-берегиню оспівували у поетичних творах та піснях.
            Крім того, було проведено паралель між святкуванням 8 Березня та Масляним тижнем, який здавна у народі називали «Жіночим» або «Бабським» тижнем через особливості його святкування саме жінками. До того ж, відзначення 8 Березня у 2019 припадає на Масляну, яка триває з 4 по 11 березня. Тож, учні також ознайомилися з етнографічними традиціями Масляної (яку ще називали Колодій, Масниця, Сирний тиждень, Пущення), переглянувши мультимедійну презентацію – відео фрагмент народного святкування у сучасній інтерпретації.
            Багато посмішок та гарного настрою одержали учні під час інтерактивної частини заходу, де вони мали змогу розважитися та прийняти участь у конкурсах.

             Насамкінець гості музейного центру переглянули яскраве відео поздоровлення з наступаючим святом та найкращими побажаннями.

Немає коментарів:

Дописати коментар