вівторок, 19 березня 2019 р.

Вони для нас виборюють життя

           В Україні 14 березня відзначається День українського добровольця. Це свято ще є новим для національного календаря України, у 2019 році ми відзначаємо його лише втретє.
           Дату було обрано не випадково, саме 14 березня 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці, що під Києвом, для формування першого добровольчого батальйону Національної Гвардії.




 В Олександрійському міському музейному центрі ім. А.Ф.Худякової до дня вшанування українського добровольця відбулося проведення виховної години для учнів 7 та 9 класів Ліцею інформаційних технологій. На захід завітав місцевий волонтер, доброволець, офіцер відділення комплектування Олександрійського ОМВК Михайло Дмітрієв.
            Ознайомившись із загальним значенням слова «доброволець», учні прослухали цікаву інформацію про виникнення та бойовий шлях перших українських добровольчих формувань, а також переглянули патріотичний відео кліп про бійців-добровольців «Правого сектору».
            Окремо увагу учнів звернули на олександрійців, які одними з перших відправились на схід країни у складі добровольчих батальйонів. Так, у 2014 році з Олександрії до зони проведення АТО було мобілізовано близько 200 осіб, а понад 60 відправились добровольцями, не чекаючи повісток. Серед олександрійців, які відстоювали суверенітет своєї держави, є і ті, які загинули на сході України. Учні слухали про життєвий шлях, інтереси, діяльність та обставини загибелі двох наших земляків – Гордія Кіктенка та Олександра Козенка, фото яких є також і серед експозицій музейного центру.
           Гість музейного центру доповнив виховну годину яскравою розповіддю про олександрійських добровольців та волонтерів, про матеріальні та побутові труднощі, з якими зіштовхнулися ті, хто першими пішов на схід України. З хвилюванням розповідав Михайло Дмітрієв про службу молодих олександрійців у зоні АТО, показуючи учням на фото тих, кого добре пам’ятає, але кого уже немає серед живих.

           Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити - саме добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати їм професійну заміну.

Немає коментарів:

Дописати коментар