вівторок, 20 грудня 2016 р.

Андрієвські вечорниці

В Олександрійському міському музейному центрі ім.. Худякової А.Ф. 13 грудня відбулися Андріївські вечорниці для студентів Політехнічного коледжу. Метою проведеного заходу було продовжити започатковану традицію Андріївських вечорниць, як народного звичаю, бо збереження народної пам`яті – це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в історичному минулому.
     Члени секції історичного краєзнаства МАНу України дослідили роботи відомого краєзнавця В. Ястрєбова з питань етнографічних доробок Єлисавенградського і Олександрійського повітів. Під час проведення Андріївських вечорниць ці традиції були використані.
13 грудня є днем пам`яті мученицької смерті одного з дванадцяти апостолів Христових – Андрія Первозванного. За церковними легендами святий проповідував християнство у Скіфії і дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест і сказав: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа!» Згодом там, де він поставив хрест, було споруджено Андрієвську церкву. Хоч  Андрій Первозванний – християнський святий, але в народних традиціях  звичаї та обряди в день цього святого мають стародавній характер і угадування майбутньої долі, закликання, ритуальне кусання «Калити», дівчата ворожать, молодь співає, жартує, танцює.
Так все це відбувалося і цього дня в оновленій Світлиці козака Вуса зібралася студентська молодь на Андріївські розваги, де в театралізованому дійстві пройшли козацькі ігри для юнаків, кусання Калити, дівочі гадання на майбутню долю, пригощання варениками.


Немає коментарів:

Дописати коментар