вівторок, 13 грудня 2016 р.

Пам'яті Юрія Осмоловського

У світі багато важливих професій. Одна з них професія лікаря… Якщо, хоча б на мить замислитись над тим яку роль у житті кожного з нас грає лікар? Адже коли ми звертаємося до медичних закладів, ми вручаємо тим людям, які там працюють, своє життя. Їх доля – це болі і страждання, жорстокість смерті і хвороба, дарування людям здоров'я. Бувають випадки, коли без оперативного втручання лікаря-хірурга життя людини врятувати просто неможливо. Хірургу довіряють ні гроші, ні майно, ні будь-які інші блага, він у відповіді за людське життя. По суті, з Божою допомогою, лікар-хірург дарує людям друге  життя. А чи є в світі професія, яка була б важливіша, корисна для інших людей ніж робота досвідчених лікарів?  
Саме такій ЛЮДИНІ, ЛІКАРЮ з великої літери – ОСМОЛОВСЬКОМУ ЮРІЮ ВОЛОДИМИРОВИЧУ, сторіччя з дня народження якого ми відмічали 12 грудня 2016 р. і була присвячена зустріч, яка відбулася в краєзнавчому відділі Олександрійського міського музейного центру. Вечір – портрет "ЮРІЙ ОСМОЛОВСЬКИЙ – ЛІКАР та ЛЮДИНА з великої літери" пройшов для  студентів І-го курсу Олександрійського медичного коледжу за участю лікаря-хірурга Олександра Холодова, який багато років працював в Олександрійській міській лікарні № 1 під керівництвом головного лікаря Юрія Володимировича Осмоловського. Олександр Фомич доповнив розповідь про життя і працю Заслуженого лікаря України Юрія Володимировича Осмоловського і його дружину Зінаїду Михайлівну Лозінську своїми спогадами про співпрацю з ними в хірургічному відділенні. 
За роки роботи в Олександрії Юрій Володимирович Осмоловський зумів об'єднати навколо себе дружній колектив високоосвічених прекрасних спеціалістів. Своєю енергією, відданістю роботі він заохочував весь колектив. В практичній діяльності, за допомогою сучасної медичної апаратури, при діагностиці і лікуванні хворих широко використовувались новітні досягнення медичної науки. Працездатність цієї людини була, здавалось безмежною. Незважаючи на те, що Юрій Володимирович міг у нічну зміну всю ніч стояти за операційним столом при дуже складних операціях, а вранці знову був у лікарні, щоденно особисто здійснював лікарський обхід у всіх відділеннях. Особисто знав про стан усіх тяжкохворих пацієнтів. Молоді лікарі, серед яких був і Олександр Холодов, завжди радилися з ним у найскладніших випадках і завжди отримували кваліфікаційну пораду. Систематично у лікарні проходили лікарські конференції. Юрій Володимирович особисто слідкував за харчуванням хворих… 
Осмоловський Юрій Володимирович – висококваліфікований лікар-хірург, один із перших у Кіровоградській області почав займатися торакальною хірургією (операції на серці і легенях). Спочатку він пройшов курси навчання в інституті Амосова. Згодом освоїла цю складну техніку і Зінаїда Михайлівна. Вони здали на першу лікарську категорію, а згодом і на вищу категорію. За введення торакальної хірургії у практичну медицину Наказом Верховної Ради СРСР у березні 1961 р. Осмоловський Юрій Володимирович був нагороджений Орденом Леніна. Також за відмінну роботу у сфері охорони здоров’я нагороджений знаком «Відмінник охорони здоров’я» (28.04.1948) і медалями «За доблесну працю»(15.10.1953) та "Ветеран Праці" (21.11.1980), орденом "Знак Пошани" (9.04.1976) Атестаційною комісією при Кіровоградському відділі охорони здоров’я у 1966 р. Осмоловському Юрію Володимировичу була присвоєна вища категорія лікаря-хірурга, звання "Заслужений лікар УРСР"  (12.02.1968 р., Свідоцтво № 959).
Ім'я видатного олександрійця лікаря-хірурга Юрія Володимировича Осмоловського назавжди залишиться у пам'яті та в серцях олександрійців і всіх тих і їх рідних та близьких, кому він врятував життя. А це немала кількість людей, тому що за все своє життя Юрій Володимирович Осмоловський зробив більше 15 тисяч операцій в Олександрії, Олександрійському, Петрівському, Світловодському, Онуфріївському, Ново-Архангельському та інших районах області. Стільки ж операцій і на рахунку його дружини Зінаїди Михайлівни Лозінської – життєвого друга і колеги. Завдячуючи їх праці, їх натхненню в Олександрійській міській лікарні набули майстерності не тільки хірурги, але й лікарі інших спеціалізацій. Серед них Альберт Ващенко (у 1996 р. був заступником головного лікаря мед містечка у Києві), Орест Лісовський, Данило Шевцов, Степан Швидкий, Валентин Видюков, Анатолій Данильченко, Світлана Подолян, Олександр Холодов та багато інших.
На фасаді Олександрійської міської лікарні у 1991 р. від вдячних олександрійців Юрію Осмоловському була встановлена меморіальна дошка. За особливі заслуги перед містом та активну участь у громадсько-політичному житті на основі Рішення міської ради № 130 від 20.12.1996 р. Юрію Володимировичу Осмоловському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Олександрії» (посмертно).
Одна із вулиць Олександрії перейменована на честь видатного лікаря-хірурга Юрія Володимировича Осмоловського, знаходиться вона біля Олександрійської міської лікарні, яка була збудована завдячуючи зусиллям її головного лікаря.





Немає коментарів:

Дописати коментар