четвер, 23 березня 2017 р.

                        Школи молодого спеціаліста
За традицією співпраці Олександрійський міський музейний центр прийняв участь у роботі "Школи молодого спеціаліста", яка діє при управлінні  освіти Олександрійської міської ради.
22 березня 2017 року для молодих освітян була проведена пішохідна  екскурсія вулицями рідного міста: "Від минулого до майбутнього: сучасна освіта Олександрії в контексті історичного розвитку".

Маршрут екскурсії пролягав від Соборної площі вулицями Григорія Усика, Свято-Миколаївської, Діброви, Шевченка, Бульварної, Першотравневої, проспекту Соборного.
В контексті подорожі основна увага зверталася на історичні пам'ятки, та місця де вони знаходилися, які пов'язані з історією заснування та розвитку навчальних закладів міста Олександрії кінця ХІХ ст. початку ХХ ст. Нажаль не збереглося жодного приміщення в яких у різні роки знаходився перший навчальний заклад Олександрії, відкритий  у 1816 р. – Олександрійське повітове училище, переформоване у 4-х класне міське училище.  "Перше приходське училище", відоме олександрійцям як "школа Бачинського",  за 50 років свого існування змінило 10 адрес. Зберігся будинок Єстафьєва, в якому розміщувалась школа на початку ХХ ст., нині це будинок Олександрійського. Військкомату.
Справжнім відкриттям не тільки для молодих спеціалістів, а також і для педагогів – кураторів були окремі історичні факти з історії освіти Олександрії та Олександрійського повіту. Цікавий факт, що у період перебування на посаді міського голови Григорія Григоровича Сокальського, тільки у 1910 році було завершено будівництво 2–х нових приміщень для навчальних закладів міста: шести-комплектне училище (Олексіївська школа), двоповерхова "школа Чиркіна". Офіційна назва "школи Чиркіна" – "Перше початкове училище". У цьому приміщені знаходиться спеціальний загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів № 4 імені М.Олефіренка. А сучасна школа № 8 до 1917 року мала офіційну назву “Петровське народне училище ”. До сьогоднішнього дня по вулиці Бульварній збереглася будівля народної школи імені Віри Волотковської, побудована у 1884 р. на кошти дворянина Петра Леонтійовича Волотковського. Завідував школою його брат, народний учитель Іван Леонтійович Волотковський. Серед випускників Олександрійської чоловічої гімназії багато відомих діячів культури, медицини, науки і техніки: вчений-енциклопедист, видатний філософ та історик культури і науки Дмитро Іванович Чижевський; історик, публіцист, політичний діяч Панас Феденко;  письменник та режисер Йосип Зіновійович Кричевський; професор, доктор медичних наук, головний фтизіатр України в 30-50-ті роки минулого століття, громадський діяч, педагог Морозовський Ной Самуілович; відомий фізик, живописець і графік Ісай Михайлович Зейтман; ініціатор заснування Олександрійського краєзнавчого музею, краєзнавець Федір Мержанов.
Головна мета нашої подорожі була не тільки познайомити молодих освітян з історію рідного міста, але показати, як можна на практиці використати  напрацювання музейного центру у педагогічній діяльності вчителів.



Немає коментарів:

Дописати коментар