середу, 19 вересня 2018 р.

Грані таланту Миколи Панасюка


Микола Іванович Панасюк – український графік, член Національної спілки художників України. Народився 22 вересня 1948 року в селі Олексіївці Олександрійського району Кіровоградської області у селянській родині, батько – Іван Леонідович, мати – Катерина Сергіївна Панасюк. У 1955 році родина переїхала до села Добронадіївки. Після закінчення 9 класу в 1964 році Микола Панасюк навчався у технічному училищі в Олександрії, отримавши фах тесляра. У 1964-1966 роках працював у рекламному цеху при кінотеатрах Олександрії, де він навчався малювати рекламу у Володимира Шевченка. Вміння малювати стало у пригоді при службі в армії, яку він проходив у 1966-1968 роках в Дубоссарах, Молдова. Повернувшись в Олександрію у 1968 році, Микола Панасюк опанував професію пожежного. У 1970-1974  роках він навчався в Одеському державному художньому училищі імені М. Б. Грекова, а у 1976-1977 роках – у Одеському педагогічному інституті імені К. Д. Ушинського, по закінченню якого працював учителем малювання та креслення в школах селища Дубове Тячівського району Закарпатської області, потім переїхав до міста Старокостянтинів Хмельницької області працювати у місцевій дитячій художній школі. У 1981-1986 роках Микола Панасюк навчався на факультеті станкової графіки Харківського художньо-промислового інституту. У 1986-1995 році працював на художньо-графічному факультеті Чебоксарського педінституту імені І. Я. Яковлева у Чувашській республіці. З 2000 року проживає в місті Кам'янець-Подільський Хмельницької області. У 2003 році прийнятий у Національну спілку художників України.



З 1985 року постійно приймає участь у республіканських, всесоюзних, регіональних, міжнародних художніх виставках, провів 14 персональних виставок. Твори Миколи Панасюка знаходяться в художніх музеях України і Росії, у приватних збірках країни Європи, Америки, Канади.
Микола Панасюк працює в техніках станкової графіки, живопису, офорту. У співавторстві з кам'янецькою пісняркою Галиною Юрковою пише вірші.

До ювілею славетного художника з Олександрійщини в художній галереї музейного центру відкрито виставку "Грані таланту Миколи Панасюка", на якій представлені його роботи: офорти, акварелі, графіка, ілюстрації та зразки оформлення друкованих видань, збірки віршів. Представлені матеріали Микола Панасюк особисто подарував музейному центру, з яким протягом багатьох років підтримує плідну співпрацю.  

Немає коментарів:

Дописати коментар