вівторок, 25 вересня 2018 р.

До вшанування пам'яті Андрія Пом'ятунова

 Андрій Пом'ятунов – педагог, краєзнавець, очільник Товариства по охороні пам’ятників Олександрії, співавтор книги "Олександрія – місто гірників".

Андрій Пом'ятунов народився в Узбекистані. Після початку радянсько-німецької війни у червні 1941 року добровольцем пішов у Червону Армію. Брав участь у обороні Москви, де був вперше поранений. Після одужання повернувся на фронт, під Ленінградом (зараз Санкт-Петербург) отримав друге поранення. Довго лікувався, з армії був демобілізований у званні капітана в 1946 році. Мав 13 урядових нагород. Після війни закінчив Кіровоградський педагогічний інститут (зараз Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені В. Винниченка) і оселився в Олександрії. Викладав у ЗШ № 1, довгий час очолював Товариство по охороні пам’ятників. Займався краєзнавчою роботою, разом з Федором Бєлявіним ( завідувачем кафедри Кіровоградського педагогічного інституту)  був співавтором першого нарису з історії міста "Олександрія – місто гірників"(1968 рік).
Як педагог і краєзнавець, Андрій Пом'ятунов тісно співпрацював з краєзнавчим музеєм. У фондах музейного центру зберігаються книги з його автографом, зроблені ним світлини Олександрії, особисті документи і фото. Ці матеріали представлені на виставці "Краєзнавча спадщина Андрія Пом'ятунова", присвяченій 95 річниці з дня його народження та 30 роковинам його смерті

Немає коментарів:

Дописати коментар