четвер, 20 вересня 2018 р.

                           За круглим столом з підпільниками

      Патріотичне виховання молодого покоління в Україні є одним з важливих та першочергових завдань для навчальних та культурно-просвітницьких закладів. Щороку в місті проходить ряд заходів до пам’ятних та знаменних історичних дат.
      Активну роль у проведенні таких заходів відіграє наш Олександрійський міський музейний центр.
      Сьогодні, 20 вересня, в музейному центрі відбувся тематичний захід – година пам’яті до Дня партизанської слави, який щороку відзначається в Україні 22 вересня. Свято було запроваджене на підтримку ініціативи ветеранів війни Президентом України Л.Кучмою у 2001 році.

       На захід до музейного центру завітали почесні гості – ветерани війни:  учасниця підпільно-партизанського руху Роєнко Марія Михайлівна та визволитель Олександрії, санінструктор 214-ої стрілецької дивізії Томіліна Лідія Марківна. М.М.Роєнко була партизанкою загону під командуванням І.Д.Діброви, мала псевдонім «Марися пастушка». Вона ходила по селах, розвідувала інформацію про кількість німців та бойової техніки, неодноразово потрапляла в жандармерію, де витримувала численні побиття. Л.М.Томіліна була санінструктором 214-ї стрілецької дивізії, приймала участь у визволенні Олександрії, Перемогу зустріла у Празі. Ветерани війни розповідали учням та гостям заходу про буремні воєнні роки та поділилися своїми зворушливими спогадами.

       Крім цього, гостями години пам’яті стали члени міської ради ветеранів з хором «Мелодія життя», які виступили по завершенню заходу зі своєю пісенною програмою, та учні Ліцею інформаційних технологій.
       В ході проведення години пам’яті було охарактеризовано історію виникнення підпільно-партизанського руху в Україні в цілому та на території Кіровоградщини зокрема. Учні Ліцею інформаційних технологій та гості заходу переглянули мультимедійну презентацію про підпільні групи міста Олександрія та партизанське з’єднання ім. Ворошилова, яким керував наш земляк І.Д.Діброва, а також ознайомилися з основними віхами життя славетного партизанського командира. Учасники та гості години пам’яті дізналися цікаву інформацію про юних підпільників міста та їх героїчні подвиги. Також було оцінено значення підпільно-партизанського руху у перемозі над фашистськими загарбниками, чим було сформовано патріотичні основи у вихованні учнів.

       Сьогодні обов’язок молодого покоління – зберігати пам’ять про тих, хто виборов для нас перемогу у страшній війні, та згадувати про них не лише у свята, а кожного дня пам’ятати їх імена.

Немає коментарів:

Дописати коментар