середу, 8 травня 2019 р.

Природа рідного краю



Для пізнання свого краю потрібні знання не лише про його історію, а й про природу. Олександрійський міський музейний центр імені Худякової А. Ф. надає унікальну можливість ознайомитися з природою Олександрійщині, оскільки це один з двох музейних закладів області, де є відділ природи. Створений п’ятдесят років тому зусиллями геолога і археолога Дмитра Бернадського, зараз відділ природи музейного центру надає можливість наочно пізнати світ флори, фауни, корисних копалин, а також заглибитися і світ далекого минулого.
8 травня 2019 року в музейному центрі було проведено заняття для студентів
Олександрійського професійного ліцею "Природа Олександрійщини". Спочатку студенти ознайомилися з геологічною будовою місцевості, вивчили корисні копалини, якими багата Олександрійщина, та на карті побачили розташування їх родовищ. Унікальним експонатом відділу природи музейного центру є макет Семенівсько-Головківського вугільного розрізу, по якому наочно демонструється технологія видобутку бурого вугілля. Наступним етапом заняття стало ознайомлення з флорою Олександрійщини на прикладі гербаріїв та зразків деревин. Невід’ємно з флорою пов’язана фауна, і у відділі природи представлено дві діорами, де демонструється взаємозв’язок рослинного і тваринного світу: "Звенигородський ліс взимку" і "Войнівське водосховище влітку". У діорамах і вітринах представлені найбільш поширені звірі Олександрійщини: дикий кабан, косуля, вовк, а також птахи: качка, чапля, кулик тощо, є тут і колекція комах. Особливий акцент на занятті було зроблено на необхідності охорони природи, зі студентами були обговорені питання екологічного стану міста та захист тварин і рослин, занесених до Червоної Книги України. Людська діяльність може призвести до катастрофічних наслідків, свідченням чого є трагедія на Чорнобильській АЕС, інформація про яку також була надана студентам.
Протягом заняття в музейному центрі студенти отримали нові знання про природу Олександрійщини, наочне уявлення про корисні копалини, рослинний і тваринний світ регіону, та усвідомили виклики і зобов’язання, що стоять перед людством у питанні збереження природи.


Немає коментарів:

Дописати коментар