пʼятницю, 22 лютого 2019 р.

Ювілейна виставка клубу "Олександрійська веселка"



У 2019 році клуб "Олександрійська веселка", який діє при Олександрійському міському музейному центрі імені Худякової А. Ф., відзначає свій 10-літній ювілей. На вшанування цієї дати, а також з нагоди Міжнародного жіночого дня, сьогодні, 22 лютого 2019 року, в музейному центрі було відкрито звітну виставку творчих робіт майстринь клубу "Жіночі руки творять диво". За десять років склад клубу змінювався, з'являлися нові учасники, але деякі майстрині пройшли весь десятилітній шлях разом з клубом і музеєм: це Галина Крусір, Людмила Мірошниченко, Лариса Кулікова та інші. Очолює клуб Тетяна Василяка. Кожні два тижні майстрині клубу збираються в музейному центрі, на цих зустрічах вони проводять майстер-класи, обмінюються досвідом, навчаються новим технікам. Але головне – це душевне спілкування з однодумцями у затишній музейній атмосфері.

Десять років – довгий термін, за цей час відбулося багато змін, але незмінним є любов майстринь до рукоділля. Головною, централізуючою і самою популярною технікою залишається вишивка хрестиком. Вона розподіляється на кілька підвидів: вишивка картин, вишивка рушників, оздоблення одягу. Зразки цього рукоділля можна побачити зараз на виставці: картини Галини Крусір, Людмили Мірошниченко, Олександри Корольової, Ольги Шаповал, Олени Осіпової, Людмили Ігнатченко, рушники і сорочки Марії Теренько і Галини Крусір. Крім того, любов до вишивки хрестиком передається з покоління в покоління – на виставці представлені рушники Надії Василяки, матері очільниці клубу Тетяни, яка передала свою любов до рукоділля дочці. Інша популярна техніка – це вишивка бісером. З бісеру можна створювати ікони, картини, оздоблювати ним малюнки. Робота з бісером є кропіткою, але результат вражає багатством сяйву, в чому можна переконатися, роздивляючись роботи Тетяни Шаменко, Олександри Корольової, Лідії Сухарєвої на виставці. Крім традиційних, майстрині "Олександрійської веселки" використовують сучасні техніки: вишивка стрічками, плетіння з паперових трубочок, декупаж тощо. Цілу плеяду технік використовують у своїй творчості Лілія Маруфі і Григорій Матюшко. Те, що голкою можна не тільки вишивати, а й шити, демонструє колекція іграшок і побутових речей Людмили Ігнатченко. Отже, рукоділля може приймати будь-які форми, головне – творча фантазія і вмілі руки.
На відкритті виставки були присутні майстрині клубу "Олександрійська веселка", представники місцевих засобів інформації, заінтересовані жителі міста. Майстрині розповіли про свої роботи та поділилися планами на майбутнє. Виставка буде діяти до квітня 2019 року.

Колектив музейного центру бажає клубу "Олександрійська веселка" довгих років життя, творчих звершень і натхнення. 

Немає коментарів:

Дописати коментар