четвер, 12 квітня 2018 р.

                         Екскурсія для вчителів молодших класів




12 квітня 2018 року було проведено оглядову екскурсію по музейному центру для вчителів молодших класів навчальних закладів Олександрії. У першому корпусі музейного центру екскурсанти були ознайомлені з експозиціями у залах краєзнавства та природи. Протягом екскурсії у залі краєзнавства їм було надано інформацію про історію міста Олександрії, джерела вивчення історії краю, відомих олександрійців, найвизначніші події з життя нашого краю. Особливу увагу екскурсантів привернули зразки матеріальної культури ХІХ-ХХ століть: побутові речі, одяг, посуд, книги, оскільки вони є важливим елементом для отримання дітьми молодшого шкільного віку уявлення про минуле. Особливий акцент був зроблений на виставку "Наш земляк льотчик-космонавт Леонід Попов", оскільки 12 квітня – День космонавтики, і в музейному центрі експонуються унікальні предмети, пов’язані з космосом. У залі природи екскурсанти ознайомилися з флорою, фауною, геологією, палеонтологією, археологією нашого краю. Експозиції залу природи особливо цікаві для дітей молодшого шкільного віку, оскільки тут вони можуть отримати наочне уявлення про тваринний світ Олександрійщини, побачити в діорамах Звенигородський ліс та Войнівське водосховище, познайомитися з такими поняттями як гербарій та корисні копалини. Також у залі природи представлені зразки флори та фауни з усього світу, що є корисним для розширення дитячого кругозору. У першому корпусі музейного центру постійно експонуються вироби декоративно-ужиткового мистецтва, зараз представлені виставкою робіт майстринь клубу "Олександрійська веселка", а також картини місцевих художників, виконані різними техніками. Протягом екскурсії залами музейного центру вчителям молодших класів було продемонстровано, що музейні матеріали та експозиції можуть бути використані на уроках патріотичного виховання, природознавства, образотворчого мистецтва, трудового навчання, Я у світі.


В другому корпусі музейного центру учасники методичного об’єднання прослухали оглядову екскурсію в історичній та етнографічній залі, брали участь в обговоренні історичних аспектів та задавали запитання, що пов’язані з експозиціями.  Екскурсія була націлена на демонстрацію об’єктів та розкриття тем, що можуть використовуватися вчителями в їх практичній педагогічній діяльності. Також завідуючими відділами и були запропоновані варіанти тематичних занять та виховних годин, які можуть бути проведені на базі музею. В залі, що присвячений війні та миру, педагогічні працівники познайомилися з історією Першої та Другої світових війн, Українською революцією 1917-1921 рр., історією підпільно-партизанського руху опору на Олександрійщині 1941-1943 рр.,  трагедії Бабиного яру. Велику увагу було зосереджено на історії визволення міста Олександрії в 1943 р. та руху «Безсмертний полк» - міжнародний громадський рух по збереженню пам’яті про покоління радянсько-німецької війни. Відвідувачі були познайомлені з історією війни в Афганістані 1979-1989 рр. та переглянули рідкісні фотографії і листи олександрійських військових з зони бойових дій. Завершила оглядову екскурсію розповідь про АТО та участь ній олександрійських бійців, була наведена статистична інформація про загиблих та зосереджена увага на коротких біографіях учасників АТО, їх військовий подвиг та нагороди, а також показані залишки зброї та військової провізії зі Сходу.
В етнографічній залі гості музею переглянули інтер’єр української хати, традиційний побут, культуру та звичаї наших пращурів. Учасникам методичного об’єднання було практично продемонстровано тематичне заняття для учнів молодших класів, методику подання інформації в ігровій формі, яку можна застосовувати на уроках. Слухачі заходу з великим інтересом віднеслися до можливості проведення тематичних занять на базі музею, та жваво ділилися позитивними враженнями в колі колег.


Немає коментарів:

Дописати коментар