пʼятницю, 6 квітня 2018 р.

«ЛІСИ КІРОВОГРАДЩИНИ»



3 квітня 2018 року в залі природи Олександрійського міського музейного центру ім. А. Ф. Худякової відбулося тематичне заняття «ЛІСИ КІРОВОГРАДЩИНИ» для учнів 6 класу ЗНЗ № 2.
Діти дізналися багато нової інформації про ліси краю (Чорний ліс, Нерубайський, Голочанський, байрачні ліси, степові чагарники).
Чорний ліс на Кіровоградщині – це найпівденнійший та найбільший масив грабово-дубових лісів на південній межі лісостепової зони. У Чорноліському та Дмитрівсько-Чутівському масивах в деревостані переважають дуб та граб. 90% площі лісу займає дуб. Із 600 видів дубів у Чорному лісі тільки 10. Основна порода - дуб черешчатий, або звичайний, найбільш поширений на Україні. Крім дубів у Чорному лісі ростуть: ясен, граб, липа, глід, береза, вільха.
Завдячуючи презентації учні змогли познайомитися з різноманітними видами дерев, кущів, рослин, які ростуть на території Чорного лісу та лісів Кіровоградщини. Також дізналися про те, що багато видів рослин Чорного лісу є рідкісними і нетиповими для центральної України та півдня лісостепу (бересклет низький, вахта трилиста, осока парвська, грушанка круглолиста, в’язіль витончений).
Діти познайомилися з цікавою інформацією про озеро, яке знаходиться у Чорному лісі. Офiцiйнo воно називається Берестуватим, але нарoдна назва «Чорне озеро» бiльше вiдпoвiдає сутi мiсцевoстi. Воно знахoдиться пoсеред бoлoта, пoкритoгo  мoхoм i папoрoтю, яке являється самим південним сфагновим болотом в Україні. Озерo i бoлoтo сфoрмувалися в епoху льoдoвикoвoгo  i пoдальших перioдiв з талих вoд. Тoчну глибину водойми вченi встанoвити не мoжуть, oскiльки упрoдoвж багатьoх вiкiв бiля oзера фoрмувалoся декiлька дoнних куль з тoрфу, oпалoгo листя й гiлoк. Саме багатoярусне днo не дає фахiвцям встанoвити глибину водойми. Є припущення, що його глибина до 250 метрів. Ще одна цікавинка озера – це плавучі острови утворені травою і деревами, які змінюють своє місце розташування. Унікальне озеро  ще й тим що тут водиться земляний карась, який ніде в іншому місці не може жити. Також в озері багато п’явок
По завершенні заняття учні переглянули експозиції та виставки у залі природи і краєзнавчому відділі Олександрійського музейного центру.




Немає коментарів:

Дописати коментар