понеділок, 18 червня 2018 р.

                 Недільна  школа в міському музейному  центрі


У неділю 17 червня 2018 р. Олександрійський міський музейний центр відвідали вихованці Олексіївської недільної школи, що діє при приході церкви преподобного Варсонофія. Для дітей була проведена оглядова екскурсія в залах краєзнавства, природи та етнографії.

Враховуючи, що в цю неділю відмічалося професійне свято медичних працівників, в ході екскурсії головний акцент був приділений історії медичних закладів міста ХІХ – ХХ ст. ст. Відвідувачі мали змогу переглянути унікальні експонати музейного центру, серед яких є оригінальні фотографії з альбому земського лікаря Григорія Сокальського. При допомозі фотографій предстала унікальна можливість показати і порівняти, якими були земські лікарні в Олександрії у кінці ХІХ ст. (на 55 ліжок), на поч. ХХ ст.  (на 100 ліжок) та олександрійської міської лікарні № 1  60-х років ХХ ст.(на 445 ліжок). Нова 4-х поверхова лікарня в Олександрії була побудована у 1957 р. завдячуючи головному лікарю Юрію Осмоловському. Згодом побудовані: пологове та інфекційне відділення, 4-х поверхова поліклініка... За роки роботи в Олександрії головним лікарем Ю,Осмоловський зумів обєднати навколо себе дружній колектив. В практичній діяльності, за допомогою сучасної медичної апаратури, при діагностиці і лікуванні хворих широко використовувалися новітні досягнення медичної науки. Юрій Осмоловський один із перших в Кіровоградській області почав займатися торакальною хірургією (операції на серці і легенях). Завдячуючи Осмоловському при міській лікарні у 1973 р. було відкрите реанімаційне відділення, яке очолив лікар - анестезіолог Орест Лісовський. Ініціатором будівництва нової 7-ми поверхової поліклініки в Олександрії був завідуючий міського відділу охорони здоров’я Олександр Водолазкін, який з 1981 р. очолив міську лікарню.
Серед експонатів музею, присвячених історії медицини діти переглянули фото, документи, книги відомого в Олександрії дитячого лікаря, кандидата медичних наук, журналіста і краєзнавця Анатолія Кохана.
Оскільки діти недільної школи із православних родин їм також були цікаві експонати з експозиції «Духовна Олександрія», де представлені експонати сакрального мистецтва, церковна утварь, богослужбові книги ХVІІІ –ХІХ та початку ХХ ст. ст., оригінальні фотографії олександрійських храмів 1903 р. з альбому Сокальського та цинкова пластина 1899 р. вмонтована у фундамент Свято-Миколаївської церкви.
Після екскурсії у залах І корпусу діти сфотографувалися на пам'ять на фоні фотовиставки «Олександрія: фото другої половини ХХ ст.».


Немає коментарів:

Дописати коментар