середу, 20 червня 2018 р.

20 червня 2018 року – 101 річниця від дня народження А. Ф. Худякової (1917 – 1998)

Антоніна  Федорівна Худякова народилася 20 червня 1917 р. в с. Нова Слобода Карачевського р-ну Брянської області. Після закінчення школи навчалася в індустріальному технікумі м. Бежиці Брянської області. Після закінчення технікуму в 1937 році була направлена в м. Дніпродзержинськ на вагонобудівний завод на посаду майстра. Працюючи на заводі, навчалася в аероклубі, потім в Херсонській школі Осоавіахіма. 
У 1940 р. штурман-льотчик Худякова А.Ф. розпочала роботу спочатку в Брянському, а потім  Орловському аероклубах, де працювала льотчиком-інструктором.   З початком війни Антоніна добровольцем пішла в льотну частину Раскової, потім в полк Бершанської.
А. Ф. Худякова служила у військовій авіації 16 років – з жовтня 1941 р. по грудень 1957 р. Її бойова служба в полку нічних бомбардувальників тривала рівно три роки – з травня 1942 р. по травень 1945 р. За цей час Антоніна Худякова здійснила 926 бойових вильотів,  мала бойовий наліт 3139 годин, під час яких скинула близько 200 000 тон бомбового вантажу. Крім бомбардування ворожих об’єктів А. Ф. Худякова брала участь у повітряних боях з гітлерівськими асами та здійснювала доставку боєприпасів і ліків наземним частинам Радянської Армії.

Визнанням заслуг А.Ф. Худякової на полі бою стало присвоєння їй звання Героя Радянського Союзу 18 серпня 1945 р.

А. Ф. Худякова нагороджена двома орденами Червоного Прапору, орденом Леніна, двома орденами Вітчизняної війни 1 ступеня та багатьма бойовими медалями.  
А. Ф. Худякова приймала активну участь в організації Олександрійського краєзнавчого музею, збору експонатів, створенню експозицій.
 З 1980 по 1991 р. р. А. Ф. Худякова працювала директором Олександрійського краєзнавчого музею. Померла в грудні 1997 р.
А. Ф.  Худяковій присвоєно звання «Почесного громадянина» м. Карачева та м. Олександрії. Також А. Ф. Худяковій встановлено бюст на алеї Героїв у м. Карачеві, а в м. Олександрії – меморіальну дошку на будинку, де вона проживала за адресою вул. Титова, 2.  У грудні 2003 р. краєзнавчому музею було присвоєно ім’я Героя Радянського Союзу А. Ф. Худякової. При реорганізації краєзнавчого та музею миру Олександрійський міський музейний центр в м. Олександрії носить ім’я А. Ф. Худякової.




Немає коментарів:

Дописати коментар