четвер, 21 червня 2018 р.

Знайомство з природою Олександрійщини


Олександрійський міський музейний центр імені Худякової А. Ф. – один із двох музейних закладів області, які мають окремо виділені відділи природи. Тут представлені флора і фауна нашого краю, корисні копалини України і світу, інформація про буровугільну промисловість Олександрії та найбільшу екологічну катастрофу людства. Відвідувачі можуть побачити представників флори та фауни, які подаровані музею ентузіастами, що подорожували в різних кінцях земної кулі. Привертають увагу великий краб з Далекого Сходу, де їх добуваюсь у промислових масштабах, раковини різних молюсків (від зовсім мініатюрних до рапанів), висушений омар (морський рак) з Канадської протоки. Окрасою відділу є діорами. Діорама "Літній пейзаж" зображує один з гаїв, що знаходиться на північ від міського пляжу на Войнівському водосховищі, в ній розташовано чучела птахів, що водяться в краї, черепахи, їжака тощо. Поряд діорама "Зимовий краєвид в сосновому лісі" з вовком і степовим орлом, цей ліс схожий на Звенигородський. Біля діорам – чучела дикого кабана та косулі, які живуть в наших лісах. Тут же – гербарії, зрізи стовбурів, колекція комах, які побутують на Олександрійщині.


Не тільки про природу сучасної Олександрійщини можна дізнатися тут – унікальним є розділ "Палеонтологія", де представлені викопані рештки прадавніх тварин: мамонтів, бізонів, носорогів. Також можна перенестися в ще глибше минуле і побачити істоти, які жили на Землі, коли вона була ще молодою. Найдавнішому експонату відділу природи є 630 млн. років, це медуза – перша істота з твердим панциром.
            Вочевидь, відвідування відділу природи є дуже важливим і пізнавальним для дітей молодшого шкільного віку, тому в музеї було проведено серію екскурсій для відвідувачів шкільних таборів. Діти з великою цікавістю прослухали лекції екскурсовода про те, які тварини живуть у нашому краї, дізналися про співіснування різних представників тваринного світу в навколишньому середовищі. Також діти ознайомилися з рослинним світом і дізналися про поняття "гербарій", оглянули колекцію, зроблену з фрагментів плодово-ягідних дерев, притаманних Олександрійщині. Гордістю Олександрії є багатство надр, і дітям було продемонстровано корисні копалини, які добувають тут: буре вугілля, каолін, графіт, а також макет вугільного розрізу.

Екскурсія в музеї стала важливим доповненням до уроків природознавства, а також розширила кругозір дітей, заохотила їх більше дізнатися про свій край.



Немає коментарів:

Дописати коментар