четвер, 21 квітня 2016 р.

Хобі, професія, талант


20 квітня 2016 року в музейному центрі було відкрито персональну виставку Степана Федоровича Ніколенка "Живопис. Графіка", яка присвячена  ювілею художника. Степан Федорович Ніколенко – відомий олександрійський художник, педагог,  лауреат обласної премії ім. Осмьоркіна, переможець конкурсу «Олександрієць  року 2006»  в  номінації «Талант року», володар нагрудного знаку «За заслуги перед містом», «Почесний громадянин  м. Олександрії», нагороджений орденом «Преподобного Нестора Літописця» III ступеня.
       Наш талановитий земляк є автором сучасного герба м. Олександрія та декоративно-монументального панно на будинку культури «Світлопільський». У творчому тандемі спільно з викладачем дитячої художньої школи Охапкіним О.І. живописні панно, дерев’яні та металопластикові композиції для приміщення дитячої бібліотеки ім. Ю. Гагаріна, написали ікони та сюжетні композиції для Покровського храму та церкви св. Анастасії і Федора у м. Олександрії та церкви Петра і Павла у м. Кіровограді.
За рішенням Олександрійської міської ради у 1973 році було відкрито дитячу художню школу. ЇЇ організатором, натхненником, виконавцем та першим директором Олександрійської дитячої художньої школи став Степан Федорович Ніколенко. Пропрацював на цій посаді 39 років до 2012 року. За цей час 175 випускників школи продовжили художню освіту у ВНЗ та стали художниками, дизайнерами. Зараз Степан Федорович Ніколенко продовжує навчати молодь живопису в Олександрійському училищі культури. Роботи Степана Федоровича неодноразово експонувалися в Олександрійському краєзнавчому музеї, низку картин він передав у фонди музею, серед них портрет Героя Радянського Союзу А. Ф. Худякової, пейзажі "Войнівське водосховище" та "Куточок Олександрії". Тема краєвидів та особистостей Олександрії є однією з головних у творчості художника. На виставці "Живопис. Графіка" представлені роботи різної тематики: це пейзажі, намальовані у різних куточках світу, натюрморти, які створюють меланхолічний чи весняний настрій, портрети друзів і колег, і, звичайно, краєвиди рідної Олександрії. Творче кредо художника «Треба творити оптимізм, радість, щоб люди вірили в добро, любили людей і світ».
Художні роботи митця знаходяться у Кіровоградському художньому музеї ім. О. Осмьоркіна, у приватних колекціях України, Росії, Польщі, Великобританії, Франції, Алжиру, Венесуели, США.

Степан Федорович щаслива людина. Йому вдалося поєднати хобі і професію і цьому тандему не зраджує все життя. Бажаємо Степан Федоровичу творчого довголіття, педагогічного натхнення, людських радостей і здоров’я, здоров’я, здоров’я.






Немає коментарів:

Дописати коментар