суботу, 7 травня 2016 р.

Скарбниця народної пам'яті

      За рішенням ЮНЕСКО щорічно з 1977 року 18 травня в світі відзначається Всесвітній день музеїв, що є свідченням та відзнакою великого вкладу музеїв у культурне життя людства. Музеї – це культурно-освітні та науково-дослідні заклади, призначені для вивчення, збереження та використання пам'яток історії, природи, матеріальної і духовної  культури. Одним з основних напрямів музейної діяльності є фондова робота.
         Краєзнавчий музей в Олександрії було відкрито 10 червня 1967 року, і з того часу він продовжує безперервно працювати і поповнювати свої фонди. Музей був створений на громадських засадах зусиллями краєзнавців-ентузіастів Ф. Мержанова, О. Жарій, Д. Бернадського, Н. Луценка, К. Бичка та інших. Ще в 1949 році рішенням виконкому міської ради депутатів в Олександрії було створено товариство краєзнавців для всебічного вивчення рідного краю, і з того часу почався збір експонатів для майбутнього музею. На 1967 рік зібрані ними експонати складали 3 тисячі одиниць основного фонду. Ці музейні предмети представляли всі групи зберігання: писемна – старовинні книги церковного та світського напрямку, енциклопедії, газети та журнали, особисті папери та документи; речова – предмети домашнього вжитку, посуд, одяг, зброя, медалі та знаки, монети тощо; образотворча – ікони, картини місцевих художників; декоративно-ужиткова – рушники, вишиванки, розписний посуд; фото – старовинні та сучасні фотокартки, художнє фото професійного рівня; фоно, кіно – записи виступів відомих особистостей та міських подій; природнича – чучела тварин, зразки корисних копалин, викопні рештки організмів.
Особливо значний вклад у становлення музею зробив Ф. Мержанов, який передав у фонди унікальний архів, який його родина збирала з кінця ХІХ століття. Завдяки йому ми зараз можемо по першоджерелам досліджувати історію міста та навколишнього краю. В архіві Мержанова є фото Олександрії та олександрійців кін. ХІХ – поч. ХХ століть, документи Олександрійського земства, друковані видання початку ХХ століття тощо. У цьому році виповнюється 125 років з дня народження Ф. Мержанова, і музей відзначає його ювілей низкою заходів.
В Кіровоградській області лише Олександрійський та обласний музеї мають відділи природи. Наш відділ природи був створений геологом-дослідником Д. Бернадським, завдяки якому тут експонуються викопні рештки мамонтів, бізонів, носорогів, які були знайдені під час будівництва каналу Дніпро-Інгулець та в олександрійських вугільних розрізах, археологічні знахідки, корисні копалини. 
Найцінніший подарунок зробив наш земляк льотчик-космонавт Л. Попов, який у 1986 році передав у фонди музею речі, які були з ним під час польотів у космос. Ці експонати є унікальними не тільки для України, але й для всього світу.
Співробітники музею вели активну роботу по збиранню матеріалів про відомих олександрійців. За 20 років їхніми зусиллями було сформовано більше 500 особових справ, у яких зберігаються документи та фото наших земляків: вчених, педагогів, лікарів, ветеранів-визволителів, підпільників тощо.
У 1991 році після набуття краєзнавчим музеєм статусу державного всі експонати основного фонду були взяті на державний облік і стали частиною Музейного фонду України. З того часу ведеться суворий облік експонатів, копії інвентарних книг регулярно надаються в Міністерство культури України. Фонди музею продовжують поповнюватися новими надходженнями. Переважно це подарунки громадян міста, які безкоштовно передають у музей сімейні реліквії, власні роботи, цікаві знахідки. Щорічно основний фонд музею поповнюється приблизно на 250 одиниць. У 2015 році Олександрійський краєзнавчий музей імені А. Ф. Худякової  було об’єднано з Олександрійським міським музеєм Миру та створено комунальний заклад "Олександрійський міський музейний центр імені Худякової А. Ф.", основний фонд якого складає 25,5 тисяч одиниць – 18,5 тисяч перейшло від краєзнавчого музею та 7 тисяч від музею Миру. Фондова робота продовжується, визначними новонадходженнями минулого року були орден учасника АТО Гордія Кіктенка, археологічні знахідки доби бронзи та Київської Русі, книги місцевих краєзнавців.
Музей – це не лише минуле. Це – день сьогоднішній і день завтрашній. Музей зберігає і передає в майбутнє пам'ять поколінь, і це є запорукою існування нас як нації. 

Немає коментарів:

Дописати коментар