понеділок, 16 травня 2016 р.

"Історія краю в біографіях родини Мержанових"

У краєзнавчому залі Олександрійського міського музейного центру відкрита виставка "Історія краю в біографіях родини Мержанових".
На виставці представлені документи та фотографії ХІХ – ХХ ст.ст. родини службовця Олександрійської Земської управи – особистого Почесного громадянина Миколи Олександровича Мержанова (1860 – 1936).
Серед унікальних експонатів, представлених на виставці, відвідувачі можуть побачити: метричні виписки про народження, хрещення та вінчання Миколи Олександровича Мержанова і членів родини (ХІХ – поч. ХХ ст.); купчі документи з описом, фото будинку родини Мержанових по Поштовій вулиці; фото синів - Василія та Федора; фото дочок Миколи Олександровича Мержанова - Поліни, Ольги, Ксенії та дружини Єфросинії Семенівни; паспортна книжка Миколи Олександровича Мержанова, 1898 року з записами даних про дітей, дружину та інші документи.
Виставка доповнює експозицію "Сторінками історії Олександрійського земства". Починаючи з 1894 р. послужний список Миколи Олександровича Мержанова пов'язаний з Олександрійською Земською Управою. З 18 серпня 1919р. Микола Олександрович Мержанов працював в канцелярії Олександрійського Повітового Комітету Народного Господарства, додатково до своїх службових обов’язків, був призначений Комендантом будинку колишньої Земської Управи. З 25 квітня 1921р. Микола Олександрович Мержанов член Олександрійської повітової Архівної Комісії. До його повноважень входило оглядати всі архіви Олександрії та Олександрійського повіту, "брати їх на облік, приймати попередньо відповідні заходи запобігання архівних матеріалів від псування і розкрадання…"
Старший син Василь, 1883 р. н., одержав вищу освіту і був агрономом у помісті графа Михайла Михайловича Толстого в Онуфріївці, Олександрійського повіту. На виставці представлені унікальні фотографії Онуфріївського парку, 1911 року.
Менший син – Федір Миколайович Мержанов, 1891р.н. відомий олександрійцям, як автор спогадів (1962р.) про Олександрію за період з 1895р. до Жовтневої революції. У 1967 р. Федір Миколайович Мержанов був одним із ініціаторів і засновників Олександрійського краєзнавчого музею, до фондів якого передав фотографії, документи, газети, "Журнали засідань" Олександрійського повітового земства, книги ХІХ – ХХ ст.
Саме його батькові, простому службовцю Олександрійського земства, Миколі Олександровичу Мержанову ми повинні бути вдячними за те, що він зміг в роки революцій і репресій зберегти все, що можна сьогодні назвати "унікальними експонатами" олександрійського музейного центру.
Виставка присвячена Міжнародному Дню музеїв та 125-й річниці з дня народження Федора Миколайовича Мержанова. На виставці представлені документи і фотографії з фондів музейного центру та приватного архіву Марини Федорівни Четарєвої (Мержанової).
Запрошуємо олександрійців та гостей нашого міста відвідати виставку.

Немає коментарів:

Дописати коментар