середу, 10 серпня 2016 р.

Унікальні експонати відділу природи


Серед унікальних експонатів музейного центру є гербарій суцвіть, деревних, чагарникових та трав'янистих рослин Кіровоградщини, зібраний 1910 року мешканцем м. Олександрії Григорієм Варченком. Етикетки даного гербарію містять цінну інформацію про місце збору рослин, що дає можливість встановити ареали зростання рослин в Олександрії на початку ХХ століття. Переважна більшість рослин збереглась в доброму стані.

Варті уваги  і такі викопні тварини, як морська зірка та морський їжак. Їх вік  сягає ордовицького періоду (200 млн років тому). Це унікальні тварини, оскільки більшість з них вимерли і сучасне видове розмаїття є збідненим.
Цікаву історію має й інший експонат відділу природи — омар.  Цей омар був виловлений поблизу  о. Куба у 80-их роках. Його мали привезти в якості подарунку для нареченої. Але  згодом з'ясувалось, що дарувати раків - це погана прикмета, тому омар був переданий в музей. Нещодавно подружня пара відвідувала музей разом із онукою. Зараз же  омарів вважають  ключем до вічного життя.  Адже вчені не виявили в омарів жодних ознак старіння: ні втрати апетиту, ні змін в метаболізмі, ні зникнення репродуктивних здібностей, ні занепаду сил або здоров'я. Ці ракоподібні кидають виклик природному процесу старіння.
Привертає увагу і зуб кашалота, найбільшого зубатого кита у світі (довжина 20 метрів, вага може доходити до 100 тонн).   Адже зуби кашалота цінуються нарівні з бивнем мамонта і  іклом моржа.
Унікальними можна вважати й кістки мамонтів, адже ці тварини назавжди зникли з нашої планети близько 10 тисяч років тому. Свідченням того, що в нашій місцевості жили мамонти, є знайдені на Семенівсько-Головківському вуглерозрізі на глибині 2,5 метра кістки цієї тварини. Крім того, залишки скелетів мамонтів знаходили і під час прокладення водоканалу “Дніпро-Кіровоград”. Частково потраплялись вони і під час маштабних будівельних робіт в нашому краї. Розміри мамонтів вражають. Мамонти були в 2 рази важче сьогоднішніх слонів, (вагою близько 10 тонн і висотою 5 метрів). Їх бивні досягали 4 м в довжину і важили 100 кг. У відділі природи представлена стегнова кістка мамонта, виявлена поблизу селища Констянтнівка.  Варато згадати й інших предків сучасних хоботних, адже в музейному центрі експонується й  зуб дейнотерія. Дейнотерій  більш відомий як третя за величиною тварина, яка коли-небудь існувала на Землі. Він досягав висоти 4 м і маса  сягала 15 т. На відміну від сучасного слона,  хобот дейнотерія був коротшим, і бивні росли з нижньої щелепи, а не з верхньої, тобто загнуті вниз. Колись дейнотерій також населяли територію Кіровоградщини.

У відділі природи наявні й череп та роги бізонів — тварин, які в дойсторичні часи складали одну із найбільших популяцій тварин на Землі. На перший погляд здається, що бізони — це доволі неповороткі тварини, але насправді вони могли розвивати швидкість понад 65 км на годину; і стрибати у висоту на 1,8 м. Вони пересуваються так швидко, що їх не може обігнати навіть не кожен кінь. Ці тварини колись були невід'ємною складовою фауни Кіровоградщини. 




Немає коментарів:

Дописати коментар