середу, 10 серпня 2016 р.

Перше експериментальне заняття з екологами Кривого Рогу

9 серпня 2016 р до нас завітали екологи – туристи з Кривого Рогу. Працівники музею запропонували гостям замість оглядової екскурсії провести екологічне заняття  по матеріалах наявних у природничому відділі. Розпочали з екскурсу в історію природоохоронної справи.

Перші спроби екологічного підходу до природоохоронної справи в Україні відомі ще з часів Ярослава Мудрого. В його "Руській правді" - правничому кодексі Київської Русі (початок XI ст.) - вже існувала чітка система правової оцінки використання ресурсів і передбачувалася кара за збитки, заподіяні довкіллю.
За шкоду, заподіяну диким звірам і птахам, каралося так строго, як і за негідні вчинки щодо людини. Тому було багато в княжих лісах і степах дикого звіра, птахів та бджіл.
В часи Гетьманщини (ХVІ-ХVІІІ ст.) ці природоохоронні традиції зберігалися і розширювалися. Як і в княжі часи, регламентуються охорона лісів і байраків, полювання, рибальство, бджільництво та садівництво….
 Завідувач відділом акцентувала увагу на екологічних питаннях кожного історичного періоду і на прикладах і фактах аналізувала зміни на геоботанічній та зоогеографічній картах Олександрійщини.  Гості виявилися цікавими та допитливими слухачами. Екологічна стежка по Соборній площі вразила гостей міста як красою так і легендами, які пов’язані із дендрофлорою.




Немає коментарів:

Дописати коментар